Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanı Salih Navdar, 10 Ocak çalışan gazeteciler şunları kaydetti; Bugün, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olmakla birlikte, İdareciler günü olarak da kutlanmakta. Bu bağlamda öncelikle ülkemizi yöneten idarecilerimiz başta olmakla birlikte, Ardeşen İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın da İdareciler günlerini en içten dileklerimle kutlarım.

Unutulmamalıdır ki; İlkeli ve dürüst haberciliğin yegâne prensiplerinden biri doğru haberciliktir.

Haberci kaynağından emin olunmadığı haberi yayınlarsa, bunun olumsuz sonuçları, başta habercilik ilkesine, haber alma özgürlüğüne ve nihayetinde içinde yaşadığı o topluma yıkıcı hasarlar verebilir. Bu manada; İlçemizde ve bölgemizde yapılan her türlü haber ilçe turizmine, ekonomisine, eğitimine, yöneticilerine ve o bölgenin halkına büyük zararlar verebilir.

Maalesef günümüzde haberci kimliği almak çok kolay?

İnternet üzerinde yapılan habercilik için, 65 tl lik isim hakkı ile alınan şahsa ait internet sitesi ve 120 tl lik şipşak çekim yapan bir fotoğraf makinesi kişiyi haberci yapmaya yetiyor.

Haberci unvanı bu kadar ucuz olmamalı!

Onca yıl sektörde emek harcayan, ter döken ve gecesini gündüzüne katarak doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapmaya çalışan gerçek habercilerin emeklerini oturduğu yerden bilgisayar karşısında site haberciliği yapıyorum imajı vererek gördüğü her haberi kes, kopyala, yapıştır ve servis et mantığıyla haber hırsızlığı yapan ve gerçek emektarından çaldığı haberi kendi yapmış gibi sitesinden yayınlayan sözüm ona “HABER SİTESİ” sahiplerine en kısa süzerde yasal uygulamaların gelmesini canı gönülden istiyorum.

Gerçek habercilerin haklarını gasp eden ve kendine haberciyim diyen bu kişiler, yeri geldiğinde gerçek habercileri ve yeri geldiğinde ise yöneticileri halkın karşısında zor durumda bırakıyorlar.

Bu doğrultuda haber yapan arkadaşlara atacağı başlıktan haberlerinin içeriğine kadar, haberi yayınlamadan önce ilçe için ve bölge için bir daha düşünün ve doğruluğuna emin olduğunuz haberleri servis edin diyorum.

Evet bugün 10 ocak çalışan gazeteciler günü bizim günümüz;

1961 yılında 10 Ocak günü resmi gazetede yayınlanan bir kanun ile basın çalışanlarının bazı hakları yasal güvenceye kavuştu. Şimdi ''212 sayılı yasa'' olarak bilinen düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor.

Gazete ve televizyon kanallarında çalışan binlerce gazetecinin ezici çoğunluğu ne 212'li ne de Basın Kartı sahibi. Sektörün yeni istihdam alanı olan internet medyası ise 212 bir yana hala herhangi bir yasal zemine bile sahip değil, öte yandan yerelde çalışan binlerce gazeteci emektarın dahi hala söz hakkı yok.

Haber için gecesini gündüzüne katarak evinden, çoluk çocuğundan, sosyal hayatı ve yeri geldiğinde sağlığında bile ödün vererek çalışan emektar gazeteci arkadaşlarımızın hak ettikleri saygınlık, görev başında her kurumdan sağlanacak kolaylık ve iyileştirilmiş özlük haklarına bir an önce kavuşmaları dileğiyle, bu 10 Ocak 2019 Çalışan Gazeteciler Günü farkındalığın başlangıç miladı olması dileğiyle günümüz kutlu olsun. 

Editör: TE Bilisim