Yaptığı açıklamada resmi kurumların açıkladığı tedbirelere uymanın en büyük vatandaşlık görevi olduğunu belirten CHP İl Başkanı Saltuk Deniz "Çin’den başlayıp dünyanın her yerine yayılan ve Sağlık Bakanlığımızın açıklamasıyla ülkemizin her yerine yayılan ve dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ölümlere neden olan Coronavirüs’den (COVİD-19) korunmak, yayılmasını engellemek, yayılmasına neden olmamak, farkında olmadan başkalarına bulaştırmamaktır.“ dedi.

Neml Suresi 18. ayetten örnekler veren Saltuk'un açıklamaları şöyle:

Bu Süreci En Kısa Zaman Da Atlatmak Bizlerin Elindedir

Deniz, "Bu süreci en kısa zamanda ve ne az zararla atlatmak ülkemizin geleceği ve doğal olarak bizlerin içinde çok önemlidir. Sürecin uzamasının ekonomik ve sosyal maliyeti yüksek olacaktır. Bu nedenle gerekmedikçe dışarı çıkmamak evde kalmak zorundayız. Bu bizim en önemli vatandaşlık görevimizdir." 

Kentimiz İçin Evde Kalalım

“Bireysel olarak neler yapmamız gerektiği sürekli olarak anlatılmaktadır. Bu nedenle ne yapacağımızı nasıl davranacağımızı biliyoruz ve bunları yapmak zorundayız. Kendimiz için, ailemiz için, komşularımız için, kentimiz için ve ülkemiz için; Neml Suresi 18. ayetteki “Yuvalarınıza girin” emrine uyalım.

Bu nedenle en önemli görevimiz evde kalmak. Çünkü bu en büyük vatanseverliktir.  Hükümet vatandaşların mağdur olmasını önlemelidir.  Vatandaşlarımız evde kalmak zorundadır, ama hükümet de tüm vatandaşlarımızın evde kalmasını ve mağdur olmasını sağlayacak önlemleri almalıdır.

Vatandaşın kendi OHAL’ini almasını istemek, çok doğru olmayacak bir yaklaşımdır. Bu çok iyi niyetli ve ayni zamanda hayalci bir taleptir ve pratikte çok karşılığı olmayacaktır. Çünkü herkesin OHAL değerlendirmesi farklı olacaktır. Ayrıca süresi belli olmayan EVDE KAL çağrıları psikolojik sorunlara ve sonunda toplumsal bir travmaya neden olabilecektir.  İnsanlar belirsiz çağrılara bir süre sonra uymamaya başlarlar. Daha sonra yapılacak olan çağrılarda gönülsüz katılımla olur. Bu nedenle hükümetin süresi belli olan genel bir sokağa çıkma yasağını ya da bölgesel sokağa çıkma yasaklarını hızlı bir şekilde gündeme alması doğru olacaktır."

Hükümetin Aldığı Kararlar Önemli Fakat Yeterli Değil

"Hükümetin aldığı kararların önemli kararlar olduğunu dile getiren fakat yetersiz olduğunu söyleyen Başkan Deniz, "Çünkü bu süreç aynı zamanda yayılmanın devam etmesine de neden olabilmektedir. Hükümetin açıklamış olduğu önlemler paketi önemlidir ama yeterli değildir. Dükkânını kapatan esnafa, Kredi kart borçları, sigorta ve vergi borçları ertelenmeli, ticari borçları ile ilgili kolaylıklar sağlanmalıdır. İşe gidemeyen çalışanların sigorta gün kayıpları olmamalı, gelir kayıpları olmamalı, kredi ve kredi kart borçları ertelenmeli, çalışmadığı dönemlere ait ücretleri ödenmelidir. Özetle Vatandaşın tüm vadesi gelen ve geçmiş olan borçları ertelenmeli ve gelir desteği yapılmalıdır. Konuyla ilgili olarak Partimizin 13 adet önergesi kamuoyuna açıklanmıştır."

İşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Açıkladığı “COVİD-19 Mücadele Programı”

1. 5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan ve bir Anayasal kurum olan “Ekonomik ve Sosyal Konsey” ivedilikle toplanmalı… Bu süreçte Konsey çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli.

Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi… Kimse dışlanmamalı.

2. Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbi ve konaklama ihtiyaçları öncelik ve ivedilikle karşılanmalı.

3. Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, ayrıca KHK ile görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elemanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

4. Hem salgınla mücadele hem de milli güvenlik açısından hayati öneme sahip askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.

5. Salgınla mücadelede merkezi yönetimle belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmalarına azami dikkat edilmeli. İktidar partisinden olmayan belediyelerin, sorunu aşmak için gösterdikleri çabalar engellenmemeli. Bu bağlamda;

a. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankasınca belediyelere yapılan ödemelerden bir yıl süreyle herhangi bir kesinti yapılmamalı, belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalı.

b. Belediyelere ve dağıtım şirketlerine ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle borçlu konutların elektriği, suyu ve doğalgazı kesilmemeli ve faiz işletilmemeli.

6. Cumhurbaşkanlığı veya Bakanlık kararlarıyla geçici olarak kapatılan işyerlerinde;

a. Esnafın kira harcamaları (AVM’ler hariç) Maliye ve Hazine Bakanlığınca karşılanmalı.

b. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri ( kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar hariç ) asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalı.

c. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmeli.

7. Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.

8. Milli Eğitim Bakanlığınca okulların zorunlu olarak tatil edilmesi nedeniyle sayıları 100.000’i bulan ücretli öğretmenler ile Halk Eğitimde görev yapan ve sayıları 90.000’i bulan kursiyer öğretmenler, ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmalı.

9. Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM’nden süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalı.

10. Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaştırma gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı. “Turizm Tanıtma Fonu” ve “Konaklama Vergisi” getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.

11. Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalı, her yoksul aileye asgari 2.000 TL’lik gelir güvencesi sağlanmalı.

12. Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak, günün 24 saati çalışan sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği “sağlıkta şiddeti önleme yasası” da ivedilikle çıkarılmalı.

13. Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmeli

Editör: TE Bilisim