Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Koca bir çok konuya değinirken sorulara da yanıt verdi.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz.

Tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi uyguladığımız tedbirlerle hazırlıyoruz.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum.

Maske kullanmayan kişinin maske kullananlara karşı sorumluluğu vardır. Gerekli durumlarda maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir.

"VİRÜSÜN YAYILMA HIZINDA AZALMA OLMAMIŞTIR"

Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur.

Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.

YKS AÇIKLAMASI
(YKS) Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir. Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz, sınav tedbir rehberi hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamladı. Yakın günlerde yapılan diğer sınavları dikkate almalıyız. Okul girişindeki yığılmalarda ailelerin olduğunu biliyoruz. Gençlere iştirak edecek aileler olursa kendilerinden sınav merkezlerinin uzağında beklemelerini rica ediyoruz.

Tüm hayatın yeniden sağlık kazanması, eski temposuna yaklaşması, vaka sayılarının kontrol altında tutulmasına bağlıdır.

TEST MERKEZLERİ YAPILACAK

Bakan arkadaşlarımızla yaptığıımız görüşmede, yutdışından gelen vatandaşlarımız ve turistler için hangi tedbirlerin sağlanacağını konuştuk. Önümnüzdeki günlerde özellikle 7 merkezde, Antalya, Dalaman, İzmir, İstanbul'da 2 merkez, Bodrum ve Trabzon'da test merkezleri oluşturacağız. Ayrıca sınır kapılarında da test merkezleri oluşturacağız.

"İKİNCİ DALGA MI YAŞANIYOR?" SORUSUNA YANIT
(Kovid-19 vakalarındaki artış) İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz.

Yoğun bakımdaki hasta sayımız ve entübe sayılarımız düşüyor. Yoğun bakımdaki hastaların can kaybı oranı yüzde 2'lere düşmüş durumda.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAŞ ORTALAMASI

16 Mart öncesinde vefat edenlerin yaş ortalaması 71 iken şu anda 74 oldu.

Vaka sayılarında ise daha önce 41 iken ortalama yaş şu an 32'ye kadar düşmüş oldu. (Kovid-19) Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

(Kovid-19) Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

Toplum bağışıklığı oranımız yüzde 0,81. Sürü bağışıklığından bahsedebilmemiz için bu oranın yüzde 60'lar 70'ler seviyesinde olması gerekiyor.

AŞI AÇIKLAMASI

(Aşı çalışmaları hakkında) 4-6 aydan önce dünyada aşı konusunda bir gelişme olacağını düşünmüyoruz.

Virüsün mutasyona uğradığına dair somut ve bilimsel bir veri yok.

(Kan grupları çalışması) Dünyada A grubunun biraz daha fazla riskli, 0 grubunun daha az riskli kan grupları olduğuyla ilgili bir çalışma var. Bunu daha geniş kapsamlı bir çalışma yaparak desteklemek gerekiyor. Bizde ülke olarak bu konudaki verilerimizi yayım safhasına getirmek üzere topladık. 1-2 hafta içinden yayımlanması için bir noktaya geliriz.

YENİ BİR KISITLAMA OLACAK MI?

Yeni bir kısıtlama düşünmüyoruz. İller, ilçeler, köyler bazında birtakım kısıtlamaları il hıfzıssıhha kurulları alabilir. Ülke genelinde şu an bir kısıtlama gündemimizde olmadı.

Editör: TE Bilisim