Kolombiya İçişleri Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada 315  militanın barış anlaşması sonrasında oluşturulan 26 bölgede görev yapması için  yaklaşık 2 ay sürecek bir eğitime alınacağını belirtmişti.

Açıklamada, bu ay başlaması öngörülen eğitim için şimdiye kadar FARC  militanları arasından 305 adayın belirlendiği ve kalan 10 adayın da gelecek  günlerde programa katılacağı ifade edilmişti.

Yerel basındaki haberlere göre, psikolojik ve fiziki yeterlilik  taşıyan militanlara, Ulusal Koruma Birliği (UNP) tarafından insan hakları ve  yakın koruma eğitimi verilecek.

FARC'ın tamamen silah bırakmasının ardından, silah taşıma hakkına  sahip olacak militanlara 1 milyon 800 bin Kolombiya pesosu (yaklaşık 620 Amerikan  doları) maaş ödenecek.

1 MART'TA İMZALANAN

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması  çerçevesinde silah bırakma aşamasına 1 Mart'ta geçilmişti.

FARC, 17 Mart'ta 140  silahını BM Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yıllık çatışma sürecinde ilk kez silah bırakmıştı.

Mayıs ayında sona ermesi gereken  silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar  uzatılmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım  yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6  milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim