Yaban mersini meyvesinin dünya üzerinde en çok ABD, Kanada, Polonya, Almanya, Meksika, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç ve Yeni Zellanda da yetiştirilmektedir. En çok üretilme sırası bu şekildedir.

Hangi bölgelerde yaban mersini yetiştirilmektedir sorusuna ilk olarak Karadeniz cevabını verebiliriz. Rize, Giresun, Samsun, Gümüşhane, Ordu, Tokat-Erbaa, Bayburt, Trabzon, Artvin, Sinop, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Bolu ve Düzce gibi iller yaban mersininin Karadeniz'de yetiştirildiği bölgelerdir. Bu meyve Marmara Bölgesi'nde ise Sakarya, Kocaeli, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir, Bursa gibi illerde yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesinin Kars, Erzurum-Şenkaya ve Ardahan gibi bölgelerinde yaygın olan yaban mersini ülkemizde son derece popülerdir.

Karadeniz, yabani (doğal) yaban mersininin en çok olduğu ve en fazla üretildiği bölgedir. Bursa'nın İnegöl ilçesinde ise 130 dekarlık alanı kaplayan bir yaban mersini bahçesi vardır. Burası ülkemizdeki yaban mersini bahçelerinin en büyüğüdür.

Yaban Mersini Ülkemizde En Çok Nerede Yetişir?

Rize – 133 Ton

Trabzon – 115 Ton

Bursa – 91 Ton

İstanbul – 17 Ton

Giresun – 10 Ton

Ardeşen Şehir Giriş Güzergâhına Bir Yenisi Eklendi Ardeşen Şehir Giriş Güzergâhına Bir Yenisi Eklendi

Artvin – 9 Ton

Yaban mersini farklı iklim şartlarına kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir. Yaban mersini yetiştiriciliği size tatmin edici düzeyde gelir sağlayacaktır.

Yaban mersini yetiştirmek istiyorsanız tohum alıp saksıdan yetiştirmeyi tercih edebilir veya tarlanıza ekmek için hazır fideleri kullanabilirsiniz. İkinci seçenekte daha fazla başarı elde etmeniz mümkündür, o yüzden bunu seçmeniz önerilir.

Adım Adım Yaban Mersini Nasıl Ekilir?

  1. Yaban mersini güneş alan bir ortamda yetiştirilmelidir. Bu meyve iklim şartlarına dayanıklıdır fakat güneşli alanlar daha verimli olacaktır. Ayrıca ilkbahar donları denilen iklim olayı da yaban mersini yetiştiriciliğini olumsuz etkiler.
  2. Asitli toprak yaban mersini için daha uygundur. Toprağın asit oranı yani pH+ derecesi 4.5-5.0 arasında olmalıdır. Bunun için toprağın asit oranı ölçülmeli; ideal seviyede değilse kireç ya da granül kükürt ile bu oran dengelenmelidir.
  3. Su geçirgenliği yüksek bir toprak kullanılmalıdır. Tarlanızda yükseltiler yapabilirsiniz. Yarım metre çapalarsanız toprak su geçirgenliği kazanacaktır.
  4. Perlit, torf, turba yosunu gibi ürünler kullanılırsa yaban mersini toprağa daha kolay uyum sağlar ve üretim daha verimli hale gelir.
  5. Yaban mersini fideleri hazır olarak alınır ve saksıdan çıkarılır. Dikilirken köklerinin zarar görmemesi için bu işlem özenle uygulanmalıdır.
  6. Hazır fideler aralarında 2-3 metre mesafe bırakılarak dikilmelidir.
  7. Sonbahar ve ilkbahar mevsiminin başlangıcı dikim için en elverişli zamandır. Dikim işleminden sonra oval şekilde gübre eklenir. Gübrenin üzerine 2 galon su dökülür. (Daha fazla da eklenebilir.) (10-10-10 gübre)
  8. Çalı formundaki bu bitki nem tutan toprağı sever. Nemli toprak kullanırsanız hızlı şekilde büyüyecektir.
  9. Balkonda veya bahçede de yaban mersini yetiştirilebilir. Bunu biraz garip karşılayabilirsiniz fakat birkaç kez denedikten sonra aldığınız sonuç sizi oldukça memnun edecektir.
  10. İlk olarak kaliteli bir yaban mersini fidanı alın. Buna ilaveten derin bir saksıya ve tarımsal perlit diye de bilinen ufak çakış taşlarına da ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda kullandığınız toprak bolca torf içermeli ve nemli olmalıdır.
  11. Toprak ile perlit iyice karıştırılır ve saksıya yerleştirilir.
  12. Sonra yaban mersini fidanı da saksıya nazikçe yerleştirilir. (Köklerine yapışmış olan sert toprak yumuşatılmalıdır. Bitkinin dalları ve kökleri zarar görmesin diye azami dikkat gösterilmelidir.)
  13. Ardından üzerine torf içerikli topraktan biraz eklenir. (Fazla bastırılmaz.)
  14. Ekim yapıldıktan sonra toprak düzenli bir şekilde sulanmalı, nemli kalması sağlanmalıdır. Saksı, rüzgarlı ve çok soğuk havalarda korunaklı bir bölgeye alınmalıdır.
  15. Yaban mersini yetiştirmeye karar verdiyseniz bazı hususları göz önünde bulundurmalısınız:

Yaban Mersini Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Yaban mersininin kök kısmı mutlaka nemli tutulmalıdır. Bunu sağlamak amacıyla malçlama sisteminden yararlanılabilir. Böylelikle yabani otlara da engel olunabilir.
  2. Kuşlar yaban mersinini çok sever. Ağ sistemi kullanarak kuşları onlardan uzak tutabilirsiniz.
  3. Ekim yapılan ilk sene budama yapılmamalıdır. Tomurcuklar kesilir ve bu, bitkinin enerjiyi gövdesine ve köklerine harcamasını sağlar.
  4. Normal yaban mersini ağacının budanması gerekmez. Fakat ölü dallar ilkbahar ve sonbahar mevsimi girdiğinde kesilmelidir. Böyle yapmak bitkiye nefes aldıracaktır.
  5. Böcekler yaban mersinini tozlaştırır. Döllenmeyi gerçekleştiren arılar ve böceklerdir. Bu yüzden yoğun kimyasal madde içeren ilaçlardan uzak durulmalıdır.

Editör: Neco Yarıcı