Rize’de turizmi geliştirmek adına gerekli ilk büyük adım Ardeşen’de gerçekleştirilen bir panel ile atılmaya başlandı, beklenen kişi sayısından daha fazla katılımın sağlandığı panelde Rize’de turizmin ilerletilmesi için sorunlar ve hedefler ele alındı.

 

Haber: Ceyda Demirata

Sınırlı Sorumlu Ardeşen Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Tamer Varer öncülüğünde Ardeşen Belediye Konferans  Salonunda bölgedeki turizmin geliştirilmesi amacıyla bir panel düzenlendi.  S.S. Ardeşen Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin gerçekleştirdiği panelde, konuşmacılar, turizmi ileriye taşımak amacıyla, havaalanı seferlerine ve otel, bungalov, lokanta, restoran, rafting gibi işletmelerin sektörel sorunlarına değinildi.  İşletme sahiplerinin de dinleyiciler arasında yer aldığı turizm geliştirme panelinde, panel konuşmacıları ve işletmeciler arasında karşılıklı genel bir değerlendirme yapılarak Rize’deki turizm sektörünün potansiyeli ve gelişim alanları tartışıldı.  İlimizde Turizm potansiyelinin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi adına atılacak adımların belirlenmesi noktasında sektör temsilcileri ve ilgili paydaşlar arasında verimli bir etkileşim sağlandı.

 

S.S Ardeşen Turizm Geliştirme Kooperatifi tarafından düzenlenen panele , Rize Artvin Havaalanı Müdürü Fikret Akbulut,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ardeşen Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Karakuş,  Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, Arhavi  Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Serkan Ergin katılım sağlayıp konuşma yaparak işletme sahiplerinin  sorunlarına çözüm arayışında bulundular.

 

‘1 MİLYON YOLCUYU TAŞIMIŞ HAVALİMANI OLARAK TARİHE GEÇTİK’

Rize Artvin Havaalanı Müdürü Fikret Akbulut, Türkiye'nin en güzel havalimanının şu anda ülkemizde bulunduğunu belirterek bu coğrafyaya kazanımını sağlayan herkese minnettar olduğunu dile getirmesinin ardından, “Havalimanımız uluslararası uçuşa her zaman hazır ve açıktır. Türk sivil havacılık tarihinde ilk defa ilk yılında, 1 milyon yolcuyu taşımış havalimanı olarak tarihe geçtik. “ dedi.

 

Yurt dışı uçuşlarına değinen Akbulut, “Biz devlet hava meydanları işletmesiyiz, bu bir arz talep meselesi, siz değerli hemşehrilerim bu kapsamda acenteler ile, gerekli girişimde bulunursanız biz altyapı olarak buna hazırız. Her zaman sizin hizmetinizdeyim. Hiç kimse ‘Havaalanı Müdürü gece saat 02.00’de aradığımda telefonuma dönmedi’ diyemez.”diyerek açıklamada bulundu.

 

‘YAŞADIĞIMIZ SORUNLARIN ÇÖZÜM KAYNAĞI SİYASETTİR’

Geleceğin Ticaret Liderleri Ardeşen TSO'da Koltuğu Devraldı Geleceğin Ticaret Liderleri Ardeşen TSO'da Koltuğu Devraldı

Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Serkan Ergin, panele özel olarak davet edildiklerindeki düşüncelerine göre beklenmeyen bir kalabalıkla karşılaştıklarını belirterek,  gerektiği takdirde Artvin'de 4 oda ve Rize bölgesinde Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası da dahil birleşerek toplamda 8 oda olarak güç birliği yapma kararı alabileceklerini belirtti. Arhavi TSO Başkan Vekili Ergin , "Yaşadığımız sorunların çözüm kaynağı siyasettir. Bu işin altından rahatlıkla kalkabiliriz. Turizmle ilgili Karadeniz ve Artvin bölgesine katkı sağlayabileceğimizi biliyoruz. Destek bekliyor, birlikteliğimizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sağ olun, var olun." dedi.

 

‘TURİZM, BÖLGEDEKİ ÇAY ÜRETİMİNİN ARDINDAN EN BÜYÜK GELİR KAYNAĞIMIZ OLACAK’

Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, turizmin bölge ekonomisi için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Turizm, bölgedeki çay üretiminin ardından en büyük gelir kaynağımız olacak. Rize ve Artvin bölgesi coğrafyası, özellikle Kaçkar dağları ve Kafkas dağları gibi doğal güzellikleriyle turizm için büyük potansiyele sahip. Ancak bu potansiyeli harekete geçirebilmek için bölgesel bir master plana ihtiyaç var. Bu plan, siyasi irade ve Cumhurbaşkanımızın destekleriyle gerçekleşmeli. Ayrıca, bölgedeki havaalanının turizme katkısı büyük olacak; çünkü havaalanı, turistlerin bölgeye kolayca ulaşmasını sağlayacaktır." dedi.

 

Ardeşen'deki Fırtına Vadisi'nin yapılaşma sorunlarına da değinen Atdeşen TSO Başkanı Kuyumcu, "Fırtına Vadisi'nin çarpık yapılaşması, sadece binaları inşa edenlerin değil, imar planlarını geciktirenlerin de sorunudur. Bireysel girişimcilerin çay gelirleriyle turizm yatırımı yapma çabalarını engelliyorsak, herkesin sorumluluklarını sorgulaması gerekiyor. Biz ticaret odası olarak üyelerimizin taleplerini kurumlara iletmekle sorumluyuz ve bu talepleri en etkili şekilde iletmek için çaba gösteriyoruz. Ancak turizmdeki sorunların çözümü için hep birlikte hareket etmeli, ortak paydamız olan turizmin gelişimi için destek olmalıyız." şeklinde konuştu.

 

‘AYDER'DE TURİZMİN KIŞA HAZIR HALE GELMESİ ŞART!’

Rize'nin turizmdeki lider isimlerinden Mustafa Memoğlu 50 yıllık sektör deneyimini paylaştı.  Ayder Doğa Alabalık Çiftliği ve Ayder Doğa Otel'in sahibi olduğunu aktaran Memoğlu, bölgedeki turizm derneklerini bir araya gelmeye çağırdı. Bu birlikteliğin, Rize'nin turizm potansiyelini yükseltecek bir başlangıç olacağını ifade etti. Havaalanı, teleferik ve kayak merkezi gibi altyapı yatırımlarının yanı sıra, 10.000 Bungalov'un kış aylarında da faaliyete geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan iş insanı Mustafa Memoğlu, "Rize'nin kış turizmi potansiyelini kullanmamız gerekiyor. Aksi takdirde, Turizm 3 ay Arap bekledikten sonra, ardından elimizi kolumuzu bağlayıp bekleyeceğiz." dedi. İş insanı Memoğlu, bölge gençlerinin Ardahan'a gidip orada kayak yapmasına dikkat çekerek, kış turizmi fırsatlarını değerlendirmeye yönelik bir çağrıda bulundu.

 

İŞ YERİ AÇMA RUHSATI KONUSUNDA EN BAŞINDAN BERİ SORUN YAŞIYORUZ DEDİ VE VERİLERLE RUHSATSIZ BUNGALOVLARIN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Bungalov işletme sahiplerinin çoğunun ruhsat konusunda sorun yaşadıklarını dile getirmek isteyen Mekaleskirit Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(MEKADER) Turizm İşletmecileri Komisyon Üyesi İbrahim Karaman, ilimiz genelinde verilere bakıldığında konaklama tesisi kapasitesinin 113 tesis 2 bin 854 ve 5 bin796 yataktan oluştuğunu ama kayıtlı olmayan işletmeler olduğu için 2022 yılında resmi olarak Rize’de bulunan bungalov işletmelerinin yüzde 90’ının var görünmediğini aktardı.  Karaman,  “Kimi devletimiz tarafından bir noktada yasal vergi levhasını alabiliyor, kimi bildirim sistemini yapabiliyor, bölgeye istihdam sağlayabiliyor ama dayanak olarak yani bir miras olarak bırakabileceği bir iş yeri açma ruhsatı konusunda biz başından beri sorun yaşıyoruz.  Yaşadığımız sorun zaten başlıca budur.”dedi.

MEKADER  Derneği olarak 3 köyden oluştuklarını ve 3 köyün birleşimi olarak yaklaşık 120 işletme bulunduğunu söyledikten sonra, 120 işletmenin 120 günlük turizm sezon gün sayısının bilançosunu hesaplandıklarını aktaran Karaman şunları aktardı: “3 köyümüzdeki bungalovların 120 günlük turizm sezon gün sayısı olarak hesapladığımızda sadece konaklama olarak 700 ile 800 milyon tl olarak bir bilançosu var. Tabii biz böylede rafting, zipline, hediyelik eşya, ulaşım kişisel harcamalar, yemeyi ve içmeyi de hesapladığımızda 1 Milyar TL civarında bir rakam oluşuyor ki bu çok ciddi bir rakamdır.”dedi.

 
















Editör: Medya Laz