Yaş çay alım kampanyasının başlaması dolayısıyla Ziraat Botanik Çay Bahçesi'nde bir araya gelen Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin ile ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay topladı.
Vali Çeber, burada yaptığı açıklamada, ÇAYKUR, özel sektör sanayicileri ve üreticilerin yaptığı hazırlıklarla salgın döneminin ardından çok verimli bir çay sezonuna girildiğini söyledi. Sanayi kesimi ve bahçelerde çalışan izinsiz yabancı işçilere karşı her yıl çalışma yürüttüklerini belirten Çeber, şöyle devam etti: "Çay sezonu buranın nüfusunun 3-4 misli arttığı, tatilcilerin ve izin alanların geldiği, turizm sezonuyla kesişen bir sezondur. Üreticilerimizi uygun yöntemlerle uyarıyoruz ve denetimlerimizi sıklaştırıyoruz
. Çok fazla yazdığımız ceza ve adli işlemler var. Bunu çok fazla yapmak istemiyoruz. Güvenlik anlamında her türlü tedbiri aldık." Yaş çay ve kuru çay fiyatlarının her kesimi memnun ettiğini değerlendiren Çeber, bundan sonraki sürecin bahçeden bardağa kaliteli çay üretiminden geçtiğini ifade etti. Çeber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Rize'de üretilen bütün çay çeşitlerinden ikram ettiklerini sözlerine ekledi.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, çocukluğunun çay bahçelerinde geçtiğini, yaş çay bedelinin güzel olduğunu, kuru çaya verilen fiyat ile özel sektörün elindeki ucuz fiyata yaş çay alma bahanelerini ortadan kaldırdığını anlattı. Özel sektörün bölge için değerli olduğunu kaydeden Metin, "Umarım özel sektör ÇAYKUR'un taban fiyatı üzerinden alımlarını yapar ve kota ve kontenjan sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Burada üretici olarak bize düşen önemli görev en yüksek işçilik ücretini ödüyoruz. İşçilik ücretinin cebimizde kalması için çayı kendimizin toplaması gerekli. Çayın kampanyadaki sürecini 5-10 günde değil, 30 günlere yayabilirsek kontenjan ve kota problemlerini ortadan kaldırmış olacağız." şeklinde konuştu. Çayın üreticileri tarafından her türlü sahiplenildiğini ve bölgede 70 yıllık bir geçim kapısı olduğunu aktaran Metin, "Çayın ağaç mı fidan mı olduğunu bilmeyenlerin ahkam kesmesine gerek yok. Üretici ne olduğunu çok iyi biliyor. Kuru çaya yapılan zam özel sektörü sağlıklı yere taşıyacaktır. Özel sektörün temsilcileri bu sene daha hassas tedbir alacaktır. Hükumet yaş çaya ve kuru çaya yaptığı zamla çayı nereye getirilmesi gerektiğini söylemiştir. Yaş çayın erken tüketilmek istenmesi serbest piyasada farklı alım fiyatlarını ortaya çıkarabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
" BİZ ALABİLECEĞİMİZ ÇAYIN TAMAMINI ALMAYA KARARLIYIZ"
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise kaliteli yaş çay alımı ve kaliteli çay üretimi için her yıl olduğu gibi çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı. Geçen yıl 860 bin tonun üzerinde yaş çay alımı ile tarihi rekor kırdıklarını hatırlatan Alim, şöyle devam etti: "Biz üreticimizin yanındayız. Üreticilerin erkenden bahçeye girmesini istiyoruz. Alabileceğimiz ne kadar çay varsa tamamını almaya kararlıyız. Bu anlamda sıkıntı yok ama bahçeye erken girmekte fayda var. Çay bizim bölgemizin olmazsa olmazı. Her evde çay ile geçinen insanlar var. Her şeyini aynı üretici yapıyor. Biz alabileceğimiz çayın tamamını almaya kararlıyız. 850 olur, 950 olur alabileceğimiz çayın tamamını alacağız. Çayın 3-4 günde bitme şansı yok.
ÇAYKUR'un 47, özel sektörün 150'ye yakın fabrikası 3 günle çalışmaz. Böyle sanayi olmaz. Ne kadar taze toplarsak o kadar kaliteli üreteceğiz. Tüm Türkiye olduğu gibi 110 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatı gerçekleştirirken çay kaliteli ise almak istiyor. Hedefimiz ülkemizde olduğu gibi tüm dünyaya sağlıklı daha fazla çay içirebilmek." İlk gün alımlarının gerçekleştiğini kaydeden Alim, "Kemalpaşa, Hopa ve Pazar gibi yerlerden 13 ton çay laımı yapıldı. Bugün daha fazla olacağını düşünüyoruz." dedi.
Editör: Neco Yarıcı