Rize-Artvin Havalimanı Komisyonu Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası yaptığı açıklamada;

"Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Kuyumcu ve Yönetim Kurulu Üyemiz Taner Çağatay, 03 Mart 2022 Perşembe günü düzenlenen Rize-Artvin Havalimanı Komisyonu Toplantısı’na odamızı temsilen katılım sağladılar.
Rize-Artvin Havalimanı Komisyon Toplantısı’nda; havalimanı inşaatının tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek projeler, alınacak tedbirler, bölgemizin tanıtılması ve genel konular üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Buna ek olarak, havalimanı sonrasında kısa ve uzun vadeli programlar ile sürdürülebilir turizm altyapısının oluşturulması gerektiğine vurgu yapıldı.
Ardeşen TSO olarak bizlerde hazırlamış olduğumuz “Ardeşen TSO Rize-Artvin Havalimanı Önerileri” dosyamızı sunduk. Bu kapsamda belirlemiş olduğumuz talep ve önerilerimiz aşağıda yer almaktadır.


ARDEŞEN TSO RİZE-ARTVİN HAVALİMANI TALEP VE ÖNERİLERİ


Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası (Ardeşen TSO) olarak; meclisimiz, yönetimimiz, üniversitemiz, turizm fakültemiz, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz, üyelerimiz, esnaflarımız ve vatandaşlarımız ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Rize-Artvin Havalimanı Projesi’nin tamamlanmasının ardından yolcularımızın, turistlerimizin ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları, bölgemizden ve hizmetlerimizden memnun kalmalarını sağlamak adına gerçekleştirilebilecek projeler ve alınacak tedbirler aşağıda listelenmiştir. Buna ek olarak, kısa ve uzun vadeli programlar ile sürdürülebilir turizm altyapısının oluşturulabilmesi için gerekli gördüğümüz saptamalarımızda listede yer almaktadır. Bu kapsamda aşağıda özetlediğimiz saptamalarımız ve önerilerimiz, çalışmalarınızın daha etkili ve verimli olması yönünde bir geribildirim niteliğindedir.


• İç ve Dış Hatlar Terminali, Hava Kargo Taşımacılığı ve Askeri Havalimanı olarak hizmet verecek olan Rize-Artvin Havalimanı bölgemizin gelişimine ve kalkınmasına ön ayak olacaktır. Dolayısıyla havalimanı sonrasında yapılacak çalışmalarda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte iş birliği, güç birliği yapmamız gerekmektedir.


• Havalimanı içerisinde bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan çayın ve yöresel ürünlerimizin (kavurma, simit, laz böreği vb.) tanıtıldığı ve pazarlandığı satış reyonlarının yer alması,


• Havalimanı içerisinde bölgemizin yöresel ve kültürel özelliklerinin yansıtıldığı sosyal alanların oluşturulması,


• Havalimanı içerisinde yer alan tanıtım panoları, dijital reklam panoları vb. araçların bölge odalarımız ve borsalarımız kontrolünde ağırlıklı olarak yerel esnafımızın hizmetine sunulmasının sağlanması,


• Havalimanı içerisinde bölgemizin tüm dağlarını, vadilerini, akarsularını vb. gösteren 3 boyutlu dijital harita, tüm destinasyonlara yön tabelaları, şehir turizm tanıtım kitapçığı ve aynı nitelikte mobil uygulaması, dijital ve fiziksel tanıtım broşürleri yer almalıdır.


• Kısa ve uzun vadeli programlar ile sürdürülebilir turizm alt yapısının oluşturulabilmesi adına bölgeler bazında alt komisyonlar (destinasyon yönetim komisyonları) ve bu komisyonların oluşturduğu üst komisyon ile uzman görüşlerinden faydalanarak çalışmaların yürütülmesi sağlanmalıdır.


• Fırtına Vadisi’nin yolunun çift şeritli olarak genişletilmesi ve peyzaj yönünden iyileştirilmesi (yürüyüş parkurları, bisiklet yolu vb.) gerekmektedir.


• Bölgemizin en önemli turizm destinasyonu olan Ayder Yaylası’na 12 ay sürekli ulaşım sağlayacak ve bölgedeki yaylaların tamamını birbirine bağlayan “Teleferik Projesi’nin” hayata geçirilmesi,


• Bölgemize gelen turistlerimizin ve misafirlerimizin sürdürülebilir ve doğaya dayalı çevre dostu turizm anlayışı çerçevesinde konaklayabileceği, üniversitemiz iş birliğinde planladığımız Çay Köy Projesi ve Oteller Bölgesi Projesi’nin ivedilikle hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.


• Bölgemizin turizm potansiyeli yüksek destinasyonlarından biri de Tunca Vadisi’dir. Ardeşen-Yusufeli Tüneli’nin hayata geçirilmesi ile Tunca Vadisi’ne ve hinterlandındaki destinasyonlara ulaşım kolaylaşacak ve bölgemize olan talebi artıracaktır. Bu kapsamda bölge oda ve borsalarımız ile birlikte projenin gerçekleştirilmesi yönünde lobi çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir.


• Heliski ve skywalking gibi günümüzde popüler hale gelen sporların bölgemizde alt yapısının oluşturularak, turistlerimize bu kapsamda hizmetler verilmesinin sağlanması,


• Toplu taşımada aktarma olayını ortadan kaldıracak veya en aza indirecek, yolcularımızın ve vatandaşlarımızın doğrudan ve en kısa bir şekilde gidecekleri yerlere ulaşmalarının sağlanması için güçlü bir alt yapı oluşturulması gerekmektedir.


• Bölgemizdeki toplu taşıma araçları sadece yolcu taşımacılığına elverişlidir. Ancak yolcular valizleri ile seyahat ettikleri için bu bir probleme yol açacaktır. Bu kapsamda araçların yenilenmesi veya araç içerisinde valizler için bir bölüm oluşturulması gerekmektedir.


• Yolcu taşımacılığı işi ile iştigal olan vatandaşlarımızın üniversitemiz ve fakültelerimiz iş birliğinde iletişim becerileri ve temel yabancı dil eğitimi almalarının sağlanması,


• Uçak saatlerinin ve seferlerin belirlenmesi adına üniversitemiz ve fakültemiz işbirliğinde anket çalışması yaparak, sonuçların ilgili kurumlara iletilmesi,


Yukarıda sıraladığımız ve özetlemiş olduğumuz değerlendirme, öneri ve taleplerimizi kamuoyunun bilgilerine arz ederiz." İfadelerini kullandı.

Editör: Tunahan Kalender