Karadenizlilerin olmazsa olmaz müzik enstrümanlarından biride hiç şüphesiz Tulum’dur. Özellikle Rize ve Artvin bölgesinde yüzyıllarıdır çalınan Tulum aynı zamanda kültürümüzün vazgeçilmezlerindendir.

Karadenizlilerin ‘Tulum’ dediği bu müzik enstrümanı bazı ülkelerde ‘Gayda’ olarak kullanılmaktadır.

Karadeniz’de yapılan Tulum şekli ile İskoçya’da, Balkanlarda ve de bir çok ülkede farklılık gösterse de ana şekil ve ses hemen hemen aynıdır denilebilir.

Patikaa.com’nun dünkü sayfalarında konuyla ilgili bir haber vardı. Bulgaristan’da 333 kişi aynı anda Tulum çalarak Guinness rekorlar kitabına girmeyi hak kazanmıştı. Bu rekor önceden 240 kişi ile İskoçlardaydı.

Şimdi Patikaa.com olarak Karadenizlilere bir çağrımız var;

Bulgarların elinde olan bu Tulum çalma rekorunu Karadenizliler olarak Türkiye’ye kazandıralım.

Bunun için Karadenizli Tulum sanatçıları ile Karadenizli bürokratlara, sivil toplum örgütlerine ve işadamlarına çok büyük görev düşmektedir.

Sanatçılar, bürokratlar, sivil toplum örgütleri ve işadamları bir araya gelerek bir sinerji oluşturup bu rekoru pekala Türkiye’ye kazandırabilirler.

Biz Patikaa.com olarak tabiri caizse bu fitili ateşledik. Üzerimize düşen görevi de bundan sonra yapmaya devam edeceğiz.

Şimdi asıl görev; Sanatçılara, bürokratlara, sivil toplum örgütlerine, işadamlarına ve tabii ki bu oluşuma daima destek verecek olan Karadenizlilere düşmektedir.

O HALDE HAYDEE TULUM ÇALARAK GUİNNESS REKORU KIRMAYA


KONUYLA İLGİLİ HABERİMİZ: 333 TULUM’LA GUINNESS REKORU (Tıkla ve Oku)

Editör: TE Bilisim