ANTALYA, (DHA) - KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sanem Çimen İrgil, her 10 kadından 8'inin hayatının bir döneminde HPV virüsüne yakalanma riski taşıdığının saptandığını belirterek, “Erkeklerde ve kadınlarda HPV virüsünden korunmak için yapılacak ilk önlem tek eşliliktir. Bunun dışında, özellikle kadınlarda henüz ilişkiye girilmeyen dönemlerde yapılması gereken HPV aşısı en etkili önlemdir" dedi.

HPV enfeksiyonunun dünyada cinsel yolla en sık bulaşan enfeksiyon olduğunu ifade eden Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sanem Çimen İrgil, önemli uyarılarda bulundu. HPV (Human PapillornaVirus) enfeksiyonunun hem erkeklerin hem de kadınların genital bölgelerinde ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüs olduğunu vurgulayan Op. Dr. İrgil, bu enfeksiyonun vücuda girdiğinde değişik dokularda deri ve mukozalara yerleşerek buradaki hücrelerde genital siğiller, kondülomlar gibi basit cilt lezyonlarına ve rahim ağzı, penis kanserleri gibi bazı kanser türlerine sebep olduğunu belirtti.

FARKLI ÇEŞİTLERİ GÖRÜLEBİLİR

HPV enfeksiyonunun doğada yaklaşık 200'ün üzerinde çeşidi bulunduğunu dile getiren Op. Dr. İrgil, elde, yüz bölgesinde ya da vücudun başka yerinde bulunan HPV virüsünün, genital bölgede oluşan virüs tipinden farklı olduğunun altını çizdi.

Kadınlarda ya da erkeklerde HPV virüsünün ayırt edilmediğini belirten Op. Dr. İrgil, sadece kadınlar açısından bakıldığında HPV tiplerinden bir kısmının mukozalara yerleşerek rahim ağzında olumsuz değişikliklere neden olduğunu söyledi.

CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR

HPV enfeksiyonunun yalnızca cinsel yolla bulaştığını belirten Op. Dr. İrgil, yakın temasta sürtünmeyle bile bulaşmanın mümkün olduğunu ekledi. Kondom kullanımının bulaşmayı azalttığını ancak tam olarak önlemediğini söyleyen Op. Dr.İrgil, HPV virüsünün önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

“Son araştırmalarda her 10 kadından 8'inin hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşma riski taşıdığı saptanmıştır. Erkeklerde ve kadınlarda HPV virüsünden korunmak için yapılacak ilk önlem 'tek eşliliktir'. Bunun dışında, özellikle kadınlarda henüz ilişkiye girilmeyen dönemlerde yapılması gereken HPV aşısı en etkili önlemdir. Yapılması gereken dönem ergenliğe geçmeden önceki dönem yani 9-12 yaş aralığıdır. Her ne kadar bazı ülkelerde erkeklerde bu aşı takvimine alınsa da hâlâ daha HPV aşısının erkeklerde etkisi ispatlanmış değildir."

DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ

HPV tespitinin ve türünün tanımlanması için lezyonlardan (siğiller), lezyon yoksa vajinal veya rahim ağzı akıntısından sürüntü alınarak yapılan DNA analizi ile kolayca yapılabileceğini söyleyen Op. Dr. İrgil, “HPV virüsleri bazen hiçbir belirti vermeden kadında rahim ağzı kanserine yol açabilmektedirler. Bu nedenle kadınlara düzenli olarak HPV testleri veya HPV virüsünün yaptığı hücresel değişiklikleri erkenden saptamak için PAP Smear testleri yaptırmaları önerilmektedir. Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programlarına göre; 30-65 yaş grubu kadınların her 5 yılda bir HPV testi, 2 yılda bir ise PAP Smear testi yaptırmaları önerilmektedir" diye konuştu.

TEDAVİDEN SONRA TEKRARLAYABİLİR

Siğillerin özellikle çocuklarda HPV tedavisi olmaksızın kendiliğinden geçebileceğini ifade eden Op. Dr. İrgil, “Virüsün tedavisi yoktur. Ancak virüse bağlı lezyonlar çeşitli şekillerde tedavi edilir. Tedavi sonrası tekrarlama ya da başka bir yerde yeni lezyon çıkması olasılık dâhilindedir. Siğili ortadan kaldırmak için uygulanan ilaçlar doğrudan lezyona yöneliktir. Ancak bu ilaçların uygulama yerinde tahriş, kızarıklık, yanma ve kaşıntı gibi bazı yan etkileri vardır" şeklinde konuştu.

Cerrahi HPV tedavisinin ve diğer prosedürlerin ilaçların işe yaramadığı durumlarda tercih edilebileceğini belirten Op. Dr. İrgil, tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı:

“Kriyoterapi (sıvı azot ile siğil dondurma), elektrokoter (elektrik akımı ile siğil yakma), ameliyat ile siğilin çıkartılması, siğilin lazer ile tedavisi."

Anormal bir HPV veya PAP Smear testi sonucu varsa uzman hekimin kolposkopi adı verilen bir yöntem uygulayabileceğini belirten Op. Dr. İrgil, “Kolposkop ile rahim ağzı görüntüsü büyütülerek değerlendirilir. Anormal görünen bir alandan ya da lezyondan doğrudan biyopsi ile örnek alınır. Kanser öncüsü olan lezyonların çıkartılması gerekir. Lezyonun çıkartılması cerrahi, dondurma, lazer, LEEP ve soğuk knifekonizasyon şeklinde yapılabilir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha