Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, tarih boyunca en yıkıcı depremlerin yaşandığı İzmir fayının nerelerden geçtiğini nokta nokta belirlemek için hendek açacaklarını söyledi.

Toplam 2 yıllık ve 300 bin TL maliyetli proje için TÜBİTAK’a başvurduklarını dile getiren Sözbilir, “Projeye göre 40 kilometrelik fay hattında 5 veya 6 adet 25 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde hendekler açacağız. Fay katmanlarından alınacak örnekleri yurtdışına göndereceğiz. Böylece depremler arasındaki sıklığı belirleyerek, bir sonraki depremin zamanını yaklaşık olarak tahmin edebileceğiz” dedi.

LABORATUVARDA İNCELEME

Projenin onaylanması halinde çalışmalara temmuzda başlayacaklarını kaydeden Sözbilir, açılan hendeklerde öncelikle eski deprem izlerinin bulunacağını, ardından da bu katmanlardan alınacak örneklerin yurtdışındaki laboratuvarlara analiz için gönderileceğini anlattı.

Gazete Habertürk'ten Murat Ervin'in haberine göre Sözbilir, “O laboratuvarlarda karbon 14 yöntemi başta olmak üzere tüm bilimsel yöntemler kullanılarak depremlerin meydana geliş tarihleri ortaya çıkarılacak. Böylece depremlerin kaç yılda bir olduğu belirlenerek bir sonraki deprem için tahminde bulunulacak” diye konuştu.

Projeyle İzmir fayının geçtiği yerlerin noktasal olarak tespit edilebileceğini dile getiren Sözbilir, böylece fay üzerindeki hastane, okul ve benzeri yapıların ortaya çıkacağını kaydetti.

Sözbilir, “Eğer bu binalar depreme dayanıksız ise güçlendirilmesi sağlanacak. Güçlendirilemiyorsa yıkılacak. Daha sonra fay hattı üzerine yeni yapı inşa edilmesine izin verilmeyecek” ifadesini kullandı. Fay hattının geçtiği noktaları raporlaştırıp hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çevre belediyelere göndereceklerini aktaran Sözbilir, “Belediyeler de imar planlarını hazırlarken buna uygun olarak yapacak” dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim