HABER: NECO YARICI

Rize/Ardeşen ilçesi Işıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cihan KAPTI verilen seminer hakkında yaptığı açıklamada;
Okulumuzda  Rize Sahil Güvenlik Komutanı Sayın M.Kürşad TAŞTAN tarafından “Çeken Akıntı”ve “Deniz Kirliliği” konularında öğrencilerimize seminer verildi.


Rize Sahil Güvenlik Komutanı M.Kürşad TAŞTAN; Özellikle Karadeniz sahillerinde görülen rip ya da çeken akıntı denen deniz hareketleri her yıl yüzlerce insanın hayatını riske atıyor. Ülkemizde yaşanan boğulma vakalarının neredeyse %70’ine neden olan ve profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki bu akıntı nedir ve akıntıdan kurtulmak için neler yapılır sorularına yanıtlar verdi.


Çeken Akıntı Nedir?
Çeken akıntılar, kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşan kısa süreli ve hızlı akıntılardır. Pek çok sahilde kıyıya dik olarak oluşan, ayakların altından kumun aniden kayması olayıdır ve tamamen doğal bir oluşumdur.
Deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu gerçekleşen bu akıntılar, çok iyi bir yüzücünün bile karşı koyamayacağı kadar güçlü ve hızlıdır.


Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği? ve ?Deniz Kazaları? sahil güvenlik görevleri kapsamında ?Acil Durum Yönetimi? gerektiren hallerdir. Kaza ve kirliliğin beraber meydana geldiği felaketler ise; müdahale eden kurumlar arası eşgüdümün önem kazandığı durumlardır. Bu felaketler genellikle olay yerine ilk intikal eden ?Sahil Güvenlik? birimlerine bir takım sorumluluklar yükleyen hallerdir. Belirsizliklerle dolu kriz anları ancak önceden hazırlıklı olarak aşılabilir. Deniz taşımacılığının uluslararası boyutta olması, müdahale faaliyetlerinde de uluslararası bir işbirliği gerektirmektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde ?Deniz Kazaları ve Deniz Kirliliği? ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata yer verilmiştir. İkinci bölümde kriz yönetimi açısından bu felaketler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ?Deniz Kirliliği?, ?Deniz Kazaları? ve ?Müdahale? ayrı ayrı incelenmiş ve son olarak dördüncü bölümde sahil güvenlik birimlerinin bu kriz hallerindeki ortak yükümlülüklerine diğer ülkelerdeki uygulamalar incelenerek yer verilmiştir dedi.


Işıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cihan KAPTI son olarak; olarak Rize Sahil Güvenlik Komutanlığına ve sunumu gerçekleştiren Rize Sahil Güvenlik Komutanı Sahil Güvenlik Güverte Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Kürşad TAŞTAN,Güverte Astsubay Kıdemli Çavuş Emrah ŞAHİN,Motorcu Uzman Çavuş Ahmet ABAK,Serdümen Uzman Çavuş Kemal İNEGÖL e teşekkürlerimizi sunarız.

Editör: Neco Yarıcı