ÇAYKUR mevsimlik işçileri, kadro talepleri için basın toplantısı düzenledi. Mevsimlik işçiler, kadro verilmediği için ekonomik olarak zor durumda kaldıklarını ve 6 ay boyunca işsiz kaldıklarını söyledi. Pazarköy Çay Fabrikası çalışanı Asiye Uzun, kadro talebinin karşılanmaması nedeniyle hükümete ve sendikaya öfkesini dile getirdi. Hükümete verdiği oyların helal olmadığını kaydeden Uzun, sendikayı da yetersiz bulduğunu ve kendilerini temsil edemediğini ifade ederek, mevsimlik işçilere 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kaldıklarından ayı benzetmesinde bulundu.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen basın toplantısında mevsimlik işçiler adına açıklamayı yapan Arhavi Çay Fabrikası çalışanı Hanefi Çiçek, "Yıllardır büyük bir sabırla göz bebeğimiz ÇAYKUR'dan 10, 15, 20 yıl gibi sürelerle büyük bir emek vererek 6 ay ve daha kısa süreli çalışma imkânımız olabilmiştir. Ancak artık ülkemizin ağırlaşan ekonomik koşullarında bu sürelerle çalışmak hiçbir ihtiyacımızı karşılayamaz olmuştur." dedi.

Çiçek, ÇAYKUR'da mevsimlik işçilere kadro verilmesi halinde ÇAYKUR'un zarar edeceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Geçmiş yıllarda Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin'in geçici işçilik sorununu çözeceğiz demesine rağmen bazı kurumlarda geçici işçi arkadaşlarımız kadro almış ama kurumumuz çalışanları bu düzenlemeden faydalanamamıştır. ÇAYKUR İşletme Genel Müdürlüğü'ne en son 2006 yılında 6000 civarı arkadaşımıza kadro verilmiş ve şu anda kurumumuz bünyesinde 500 civarı kadrolu personel çalışmaktadır. ÇAYKUR en kalabalık kadrolu personelle çalıştığı sürelerde hep kar açıklamıştır. Dolayısıyla bizler mali nedenlerle kadro talebimizin kabul edilmeyişini asla kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Yılın 6 ayında işsiz kaldıklarından çalışamaz ve gelir elde edemez duruma geldiklerinden borçlandıklarını ve çalıştıkları 6 ay süre ile bu borçları karşılayamadıklarını kaydeden Çiçek, "Senenin altı ayı tamamen boş kalıyoruz. Bu süre içerisinde ev kiralarımız, faturalarımız, çocuklarımızın okul masrafları vs. ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek imkansız hale gelmiştir. Çalışamadığımız dönemlerde borçlarımız birikiyor ve büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çalıştığımız sürelerde de bu borçları ödeyemiyoruz." şeklinde konuştu.

Çiçek, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Aldığımız maaşların önemli bir bölümü vergiye gitmektedir. Bütün bu sorunlara ÇAYKUR'da yetkili olan Öz Gıda İş Sendikası kayıtsız kalmış, kadro taleplerimizi dile getirmeyi başaramamıştır. Bu nedenle ÇAYKUR'da çalışan geçici işçi arkadaşlar olarak kadro talebimizi ve süre uzatımı talebimizi en yüksek sesle yineliyoruz. İnanıyoruz ki ÇAYKUR işçilerinin bu haklı talebi karşılıksız kalmayacaktır."

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, mevsimlik işçilere destek açıklamasında bulundu. Deniz, yaklaşık olarak 2 yıldır kadro sorununu sürekli ülke gündemine taşıdıklarını ifade ederek milletvekillerinin de TBMM’de söz alarak mevsimlik işçilerin kadro hakkını gündemde tuttuğunu belirterek ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin hak ettiği kadroya kavuşması gerektiğini söyledi. İl Başkanı Deniz, mevsimlik işçilere kadro verilmeyişi ile birlikte işçilerin 6 ay işsizliğe mahkum edildiğini de sözlerine ekledi. Kadro sorununun çözümünün mevsimlik işçilerin örgütlü bir şekilde yılmadan hakkını aramaktan geçtiğini ve kendilerinin de bu hak arama yolunda her daim mevsimlik işçilerinin yanında olacaklarını kaydetti.

Rize'de Alacak Verecek Meselesi Cinayete Döndü: 1 Ölü Rize'de Alacak Verecek Meselesi Cinayete Döndü: 1 Ölü

Pazarköy Çay Fabrikası çalışanı Asiye Uzun yaptığı açıklamada, “Bizim çoluk çocuğumuz 12 ay yemek yiyor. 6 ayı biz çoluk çocuğa anlatamıyoruz. Çocuğa ben diyemem ki biz 6 ay çalışıyoruz 6 ay idare edeceğiz. Onlar nasıl 12 ay yiyip içiyorsa bizlerde 12 ay yiyip içiyoruz. Benimle birlikte 1998 yılında işe giren herkes kurumlarından emekli oldu. Ben çocuklarımdan 900 gün almama rağmen mevsimlik işçi olarak çalıştığımdan 7 sene 7 ay daha beklemek zorundayım. Param olsa emekli olacağım da param yok. Bizim gelirimizle onlar geçinebilirse eğer bir denesinler geçinebilseler o zaman hiçbir şey istemiyorum. Bizim şartlarımızla onlar da bir yaşamaya çalışsınlar çoluk çocuğa anlatamıyoruz. 6 ay para görüyoruz 6 ay sonra hep idare ediyoruz. Bizim çoluk çocuğumuzun günahı ne. Onların çoluk çocuğu gibi niye rahat yaşam süremiyorlar, niye? Bir şey yapmayacaksanız baştan söz vermeyin umut vermeyin bu işçiye. 26 yıldır umutla yaşıyoruz. 26 yıldır ha bugün ha yarın diye umut ediyoruz ama hala ortada hiçbir şey yok. Verdiğim oylar hepunuze haram olsun, zehir olsun zıkkım olsun sendikasının da Allah belasını versin. Ayıptır ya. Ayıp denen bir şey var. Kendimi ayı gibi hissediyorum. 6 ay ye 6 ay yat uyu. ÇAYKUR işçisi ayılar gibi. 6 ay çalış, 6 ay yat uyu. Kimse kusura bakmasın. Ben ne zaman emekli olacağım. 6 ay çalışmak yetmiyor bize, yetmiyor. Allahunuzdan bulun başka bir şey demiyorum Bize umut verdiniz hani nerde. Seçimden önce dediniz ki ‘çalışıyoruz, uğraşıyoruz’ hani nerde? Oyları aldınız defolup gittiniz hani nerdesiniz? Hani nerede sendika niçin çıkıp işçiye ekmek ver diye bağırmıyor? Kadro da değil, ekmek, ekmek, ekmek bağırın. Kadro falan değil. Konu ekmek, ekmek.” dedi.

ÇAYKUR mevsimlik işçileri kadro taleplerini dile getiren açıklamalarının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-8.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-7.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-6.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-4.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-3.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-2.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-1.jpg

caykur-mevsimlik-iscilerinin-basin-aciklamasi-5.jpg

Kaynak: Olay53