Bursa Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Doğan Yılmaz, meslektaşlarının yaşadığı sorunları anlattı. Başkan Yılmaz en önemli sorunlardan birinin yeni düzenlemeler çok sık ve arka arkaya yapıldığını ve iş yoğunluğundan dolayı hatalı işlemlerin çıktığını dile getirdi. GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  Bursa Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Doğan Yılmaz, mali müşavirlerin sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Mali müşavirlerin birçok sorunu olduğunu dile getiren Başkan Yılmaz, "25 yıldır süregelen ve kronikleşen bazı sorunlarımız vardı. Özellikle bu Covid sürecinde de 20 meslektaşımızı kaybettik. Bu açıdan mücbir sebeplerimiz çok önemliydi. En büyük problemlerimizden biri de çok yoğun çalışma dönemlerinde yaşamamız. Birçoğunuzun alışveriş yaparken faturanız artık e-mailinize geliyor.

Mesleğimizin iyi tarafı teknoloji geliştikçe yeni düzenlemelerin gerçekleşiyor olması fakat bunun olumsuz algılanacak tarafı da bu tip düzenlemeler çok sık ve arka arkaya yapılınca biz de iş yoğunluğu yaşıyoruz ve bazen de hiç tartışılmadan toplumda birçok düzenleme yapıldığı için hatalı işlemler oluyor. Onun düzeltilmesi için birkaç kanun çıkıyor. Bir de bizim hükümetten istediğimiz şey KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi. O talepte ısrar ediyoruz" şeklinde konuştu. "Aynı zamanda mali müşavirler iş dünyası ile birlikte yurt dışında firmalarını temsil etmek üzere seyahatler yapmaktadır" diyen Başkan Yılmaz, "Pandemi sürecinde bu azaldı ama yine devam diyor. Bursa olarak Bulgaristan ile çok yakın ilişkilerimiz var. Birçok Avrupa ülkesine meslektaşlarımız iş için gidip geliyor. Bu seyahatlerde bir yeşil pasaport uygulamasının mali müşavirler içinde çıkarılmasını istedik. Bu bir iş hayatı. Bir kaç gün içinde karar verilip ertesi gün yola çıkıyorsunuz. Bunun için vize aşaması dediğiniz zaman zor oluyor" dedi.

"ARA PERSONEL İHTİYACIMIZ VAR"

Mali müşavirlerin en büyük sıkıntılarından biri de haksız rekabet konusu olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, "Haksız rekabet neredeyse tüm mesleklerde var. Bizde de 30 yıldır bir haksız rekabet unsuru var. Çok sayıda meslektaşımız odamıza kayıt oluyor. İhtiyacın üzerinde olabiliyor. Her yerde idareler fakültesi açılıyor. Apartmanın dördüncü katında da açılıyor.

Durum böyle olunca herkes üniversite bitiriyor. Yine sorunlarımızdan birisi ara personel ihtiyacımızın olması. O problemi de gidermek için kurs yapıyoruz. Üniversitede okuyan ya da bitirmiş olan arkadaşlarımız burada 90 saatlik eğitim görüyor. Ticaret liselerinde ve endüstri meslek liselerinde, lise 1'den itibaren çocukların iş yerinde çalışmasıyla ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Son günlerde medyada çok konu olmaya başladı. Sadece lise 4'de staj için yanımıza geliyorlardı. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde yeni bir düzenleme ile lise 1'den itibaren oldu. Bu konuda da komik bir durum oluşmuş. Stajeri kayıt ettirmek için usta öğretici belgesi olması gerekiyor. Biz malî müşavirler olarak ya da makine mühendisleri olarak ve elektrik mühendisleri olarak düşündüğünüzde, biz o usta öğretici belgesini veren, eğitimleri veren insanları yetiştiren insanlarız.

Biz akademik meslekleriz. Yani böyle mali müşavir fırsatıyla, avukatlık fırsatıyla, mühendislik diplomasıyla, usta öğretici belgesini teknik alanda boğdurmak, kediyi fareye boğdurmak gibi bir şey. Bu bir kaç aylık bir sorun. Bununda düzeltilmesini talep ediyoruz. Sorunlar bitmez ama bununla mücadele etme imkanlarını araştırmaya devam edeceğiz. Belli bir yaşın üstüne geçen arkadaşlarımızın mesleği bırakma ile ilgili sorunlarda yaşıyoruz. Çalışmalar çok oluyor ve onları da önümüzdeki dönemde oda çatısı altında çözmeye çalışacağız."

Kaynak: igf