Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcı mesleki donanımlarının artırılması için hakim ve savcı yardımcılığı müessesesinin 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesini hedeflediklerini kaydetti. ANKARA (İGFA) - Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) düzenlenen 25’inci Dönem Adli Yargı Adayları Son Dönem Eğitimi ile 16’ncı Dönem İdari Yargı Hazırlık Eğitimi açılış törenine katılan Bakan Bozdağ, yeni eğitim yılının hayırlı, yararlı ve başarılı geçmesini temenni ederek hakim ve savcı adayları ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adalet gibi yüce bir değeri ayakta tutmakta görevli olan hakim ve savcılık mesleğinin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini kaydeden Bakan Bozdağ, “Vicdanlarımızı ve aklımızı ve bütün muhakememizi anayasa, kanun ve hukuka bağlı ve sınırlı olduğunu asla unutmamalıyız. Bizim bağlılığımız, bizim sadakatimiz, anayasamıza, kanunlarımıza ve hukukumuzadır. Bunun dışında her türlü bağlılığı hakim ve savcılar reddetmelidir” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, hakim ve savcı olmanın hayati öneme sahip büyük bir sorumluluk olduğunu kaydederek, "Adalet gibi yüce bir değeri ayakta tutmakla, hak ile hükmetmekle ve herkese hak ettiğini vermekle görevli hakim ve savcıların çok önemli niteliklere sahip olması lazım. Adalet gibi yüce bir değerin hizmetkarı olmak her insana nasip olmaz. Sizler bu açıdan şanslısınız. Çünkü yüce bir değere ve o değerden beklenti içinde olan her bir insanımıza ve ülkemize hizmet edeceksiniz. Hakimin savcının nitelikleri son derece önemlidir" dedi.

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI MÜESSESESİNİ SİSTEMİMİZE KAZANDIRMAYI PLANLIYORUZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcılarımızın meslek öncesi iyi yetişmesi, meslek içinde de iyi bir şekilde meslek içi eğitimle geliştirilmesi, gelişen şartlara ve hukuk anlayışına göre bilgilendirilmesi ve donatılmasını temin etmek maksadıyla Adalet Bakanlığı olarak yeni bazı adımları atmanın arifesinde olduklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemde hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını ifade eden Bakan Bozdağ, "İnsan Hakları Eylem Planı’nda (İHEP) Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı, biz de bakanlık olarak üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bu sene içerisinde hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini hakim ve savcı mesleğine kazandıracağımız gençlerin meslek öncesi eğitimi için önemli bir müessese olarak sistemimize kazandırmayı planlıyoruz. 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesini de hedeflediğimiz bu sistemde şu an ki planlamalarımıza göre hakim ve savcı sınavı yardımcılığını kazananlar hakim ve savcı yardımcısı olarak eğitici hakimlerin bulunduğu adliyelere atacaklar ve oralarda eğitimlerini sürdürecekler, asgari 3 yıl eğitim süresi olacak. Bunun birinci senesi adalet akademisinde ama diğer kısmı doğrudan hakim nezdinde savcı nezdinde olacak. Bir hakim ve savcı nezdinde en fazla iki hakim veya savcı olacak. Usta çırak ilişkisi içerisinde, pratiğin bizzat içerisinde, hakim ve savcılarımızın bizzat pratiğin iki yıl içerisinde kalmalarını temin edecek, kürsüye çıktıklarında ise gördükleri ve yaşadıkları edindikleri tecrübe çerçevesinde mesleğini daha başarılı ve daha özgüvenli icra etmelerini sağlayacak önemli bir kazanımı, donanımı onlara vermiş olacağız. Bunun çok başarılı bir şekilde işletilmesi için her türlü hazırlıkları Bakanlık olarak şimdiden yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: igf