Mertoğlu'ndan Ocaklı'ya Sert Cevap Mertoğlu'ndan Ocaklı'ya Sert Cevap

Bugün açılacak olan yaş çay kampanyası ile birlikte hasat olgunluğuna ulaşan çay bahçelerinde hasat dönemi başlayacak.

Çaykur tarafından bugün açılacak olan Çay fabrikaları ve çay alım evlerinde. Yaş çay alımına başlanacak. Çay kampanyasının açılması ile birlikte bölgeye çeşitli ülkelerden çay işçisi olarak yabancı işçiler gelmeye başladı.

Çay bölgelerine gelmeye başlayan çay işçileri daha önce anlaşmaya vardıkları çay simsarları ile yevmiye ve çay hasadı miktarını belirlemeye başladılar.

detail-photo-fancybox-1

ARSLAN: YEVMİYE 600 TL

Rize Ziraat Odası Başkanı Bamyamın Arslan Ziraat odası olarak çay işçi yevmiyesini 600 TL olarak belirlediklerini söyleyerek, “Bölgemize çok sayıda yabancı işçi gelmeye başladı. Arada bulunan simsarlar fiyatları belirliyor. Rize Valimiz ile görüşerek ortak bir karar alacağız. Çay in ton işi toplanması demek kaliteyi bozmak demektir. Buna izin verilmemesi gerekiyor, çay işçileri ton işi ile çay da verimi düşürmekteler” dedi.

“HERKES KENDİ ÜRÜNÜNÜ HASAD ETSİN”

Pandemi döneminde çay üreticilerinin kendi ürününü hasat ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, “Kendi ürünümüzü hasat ederek, ürün parası ve işçilik parasını kendimize saklayabiliriz. Bunu yaptık, yine yaparız. Yüksek fiyat isteyenlere karşı bir yatırım yapılması konusunda ilgili kurumlar ile görüşeceğiz. Çay üreticisi bu tür durumlarda kolluk kuvvetlerine şikayetlerde bulunarak yüksek fiyat isteye yabancı işçileri geldikleri ülkeye geri gönderebilirler” dedi.

 “FİYATI GURBETÇİLER ARTIRIYOR”

Bölgeye gelen çay işçilerinin fiyatlarını gurbetçilerin artırdığını belirten Arslan “İstanbul veya çeşitli illerde oturan çay üreticileri yüksek yevmiye vererek çayını bir iki günde hasat edip tekrar geriye dönmek istiyor. Bu tür davranışlar bölgenin ürün parasının yurt dışına gitmesine ve alışkanlık haline gelmesine neden oluyor. Taban fiyatı az bulan üreticiler kendi cebinde kalacak olan parayı yabancı işçilere vermekte" dedi.

“KAMPANYA SONRASI KİMSEDE TEK KURUŞ YOK”

Arslan, 3 sürgün olan yaş çay kampanyasında yabancı işçinin cebinin dolu olarak bölgeden ayrıldığını belirterek, “Çay üreticisi gelecek aylarda Ekim sonrasında kredi kartlarına yüklenmekte veya kredi çekmekte. Günlük bin TL ye yakın işçiye veren çay üreticisi ardından tek kuruşsuz kalmakta. Üreticilerimize tavsiyemiz kendi ürününü kendisi hasat etsin” dedi.

Editör: Medya Laz