MSF'nin ‘Zor doğum: Yemenli anneler ve çocuklar tıbbi bakım alamadıkları için ölüyor‘ başlıklı yeni raporu, savaşın Yemen'in en ihmal edilen ve hassas durumdaki toplulukları olan hamile kadınlar, yeni doğum yapan anneler ve 15 yaş altı çocuklar üzerindeki etkilerini, Taiz ve Hacca vilayetlerinde görev yapan sağlık ekiplerinin gözlemleriyle anlatıyor.

Anne ve yenidoğan ölümlerinin çoğu savaşla bağlantılı
Yemen'deki savaşın tarafları ve bu tarafların uluslararası destekçileri, çatışmayla geçen dört yıl içinde 28 milyon Yemenli'nin ihtiyacını halihazırda karşılayamayan halk sağlığı sistemini etkin bir şekilde yerle bir etti.
2016 ve 2018 yılları arasında, MSF'nin Taiz vilayetinde bulunan Taiz Houban hastanesinde ve Hacca vilayetindeki MSF destekli Abs hastanesinde, 36 anne ve bin 18'i yenidoğan olmak üzere bin 529 çocuk hayatını kaybetti. Taiz Houban'daki ölüm vakalarının neredeyse üçte biri hastaneye ulaştıklarında ölmüş olan çocuklar ve yenidoğanlardı. MSF'ye tedaviye getirilen çoğu yeni doğmuş bebek, düşük doğum ağırlıklı veya prematüreydi; evde ya da küçük özel kliniklerde dünyaya gelmişti. Yenidoğanlarda en sık rastlanan ölüm nedenleri arasında prematürite (erken doğum), doğum asfiksi (yenidoğan solunum sorunları) ve sepsisti (ciddi enfeksiyon) yer aldı.

20 dakika içerisinde 2 litre su içen genç kadın hayatını kaybetti 20 dakika içerisinde 2 litre su içen genç kadın hayatını kaybetti

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim