Amerikan Washington Post gazetesi, Başkan Donald Trump'ın koltuğuna oturur oturmaz yaptığı birkaç telefon görüşmesinin kayıtlarını yayınladı. Gazete, Trump'ın Meksika lideri Pena Nieto ile yaptığı konuşmanın ardından bu kez Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull'la sohbetine sayfalarında yer verdi. Avustralya basını ise, Washington Post'u kaynak göstererek tüm konuşma dökümünü yayınladı.

Görüşmenin tarihi 29 Ocak. Turnbull, Avustralya'daki  gözaltı merkezlerinde tutulan mültecilerin ABD'ye yerleştirilmesi için Obama yönetimiyle imzalanan anlaşmanın devam etmesi için Trump'la konuşuyor.

Anlaşmayı 'korkunç ve iğrenç' olarak tanımlayan Trump, kabul etmeye yanaşmıyor. ABD lideri muhatabına, "Onları neden serbest bırakmıyorsun? Neden kendi toplumunun içine sokmuyorsun" diyor.

Gözaltı merkezlerinde tutulanları insan kaçakçılarını durdurmak için Avustralya'ya almadıkları söyleyen Turnbull ise, "Avustralya’ya tekne ile gelmeyi denerseniz, dünyanın en iyi insanı olsanız bile, hatta Nobel Ödüllü bile olsanız sizi içeriye almayacağız dedik" ifadesini kullanıyor.

Göçmenleri durdurmak için Meksika sınırına duvar çekeceğini aktaran Trump'ın cevabı, "Bu iyi fikir. Biz bunu da yapmalıyız. Sen benden daha kötüsün" oluyor.

Bir saat olarak planlanan ancak 24 dakika süren telefon konuşmasında, mülteci anlaşmasını istemese de kabul ettiğini belirten Trump, "Benim ilgilendiğim kadarıyla bu yeterli Malcolm. Yetti artık. Bütün gün bu konuşmaları yapıyorum ve günümün en tatsız konuşması buydu. Putin ile konuşmamız iyiydi. Bu çok saçmaydı" diyor.

İki lider arasındaki konuşmanın sonunda Turnbull'un Suriye konusuna girmek istemesine Trump'ın itibar etmediği görülüyor.

Turnbull’un anlaşmayı kastederek "Taahhüdünüz için teşekkür ederim. Bizim için çok önemli" sözlerine Trump, "Senin için önemli ve beni utandırıyor. Ama en azından seni oltadan kurtardık. Sen de beni şimdi kancaya taktın" diye karşılık veriyor.

Avustralya, kıtaya teknelerle ulaştıktan sonra yakalanan sığınmacıları Papua Yeni Gine’deki Manus Adası ile Pasifik ülkesi Nauru'da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor. Canberra yönetimi, geçen yıl göçmenleri ABD’ye göndermek üzere bir önceki başkan Başkanı Barack Obama'yla anlaşmaya varmıştı.

Anlaşma, iki ülke arasında halen geçerli. Ancak, yaklaşık 2 bin kişinin tutulduğu Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinden ABD’ye henüz bir yerleşim gerçekleşmedi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim