Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşmesinin ardından iki diplomat ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, ilişkilerin normalleşmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyleyerek, “Rusya Federasyonu ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda sayın Pompeo ile anlaştık” dedi.
Rusya'ya düzenlenen siber saldırılar konusunda açıklamalar yapan Lavrov, Rusya'ya yönelik siber saldırılarda ABD'den gelen saldırıların başı çektiğini söyledi.

İran konusunda istişareler devam edecek

Ukrayna'da yaşanan iç savaş ile ilgili Lavrov, Ukrayna'daki sorunun barışçıl çözümü için tüm tarafların Minsk anlaşmasına uyması gerektiğini savundu. İran konusunda da Pompeo ile görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Lavrov, bu konuda ABD ile istişarelere devam edeceklerini ifade ederek İran'daki krizin çözümü için umutlu konuştu. Lavrov, İran konusunda görüşlerini aktararak, “İran'ın nükleer programı hakkında ABD ile Rusya arasında görüş farklılıkları var. Ancak taraflar bu konuda görüşmelere devam ediyor” dedi.
ABD'nin İran'a gözdağı vermek amacıyla Ortadoğu'ya 120 bin ABD askeri göndereceğiyle ilgili iddialar konusunda Lavrov, “ABD'nin, İran'ı caydırmak amacıyla 120 bin ABD askerini bölgeye göndermeyle ilgili iddiaların gerçek olmadığını umuyorum. Çünkü zaten bölge ihtilaflı bir bölge ve gerginlik yüksek seviyede. İran'daki durumun askeri bir senaryoya dönüşmemesi için siyasi çözüm bulma amacıyla Rusya yardımcı olacak” dedi.

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim