ABD Başkanı Donald Trump'ın, Harvey fırtınasında  etkilenen bölgedeki rafinerilerin bir çoğunun kapatılması nedeniyle petrol  fiyatlarının yükselmemesi için ülkenin "stratejik petrol rezervini" açtığı bildirildi.  

Trump yönetimi, Harvey fırtınasının vurduğu bölgedeki petrol  rafinerilerde üretimin kesintiye uğraması ve buna bağlı olarak petrol  fiyatlarının yükselmesi nedeniyleABD'nin petrol rezervlerini açma kararı aldı.
 
ABD Enerji Bakanlığı bu konuyla ilgili açıklamasında, "Stratejik  Petrol Rezervi"nin West Hackberry'deki yer altındaki deposundan 500 bin varil  petrolün Louisiana'nın Lake Charles bölgesindeki Phillips 66 rafinerisine  göndereceğini duyurdu.
 
Bu kararla, stratejik petrol rezervlerini 1970'li yıllardaki petrol  ambargosunda oluşturan ABD,  2012'den bu yana ilk defa rezervlerini açmış oldu.
 
Phillips 66 firmasının, acil durumlar için West Hackberry'de yer  altındaki büyük tanklarda stratejik petrol rezervleri bulunan ABD Enerji  Bakanlığı ile "acil durum değişim anlaşması" bulunuyor.
 
Colonial boru hattı kapatıldı
 
ABD'nin Teksas eyaletinde etkili Harvey fırtınası, körfez bölgesindeki  rafinelerin kapanmasına neden olduktan sonra, buna bağlı olarak, Houston'dan Doğu  Yakasına yakıt taşıyan Colonial boru hattındaki akış zorunlu olarak durdu. Daha  önce 2005'te Katrina ve Rita kasırgalarındaki elektrik kesintileri, Colonial boru  hattının birkaç günlüğüne kapatılmasına neden olmuştu.
 
ABD'nin rafineri kapasitesinin yüzde 30'dan fazlasının Harvey  fırtınasının vurduğuMeksika Körfezi kıyısında bulunuyor. Ülkenin günlük ortalama  18 milyar varillik kapasitesinin yaklaşık 3 milyar varillik bölümünün devre dışı  kalırken, bölgede toplam 13 petrol rafinerisi fırtına nedeniyle kapalı durumda  olması ülkenin stratejik petrol rezervlerini etkileyebileceği tahmin ediliyordu.
 
Bu durum öngörüldüğü üzere petrol fiyatlarına olumsuz yansımıştı. 3  gündür üst üste artış gösteren benzin fiyatları son bir haftada galonda 10 cent  civarında artış gösterdi.
 
Kimya fabrikasındaki tehlike 
 
Bu arada, Harris County'de yetkililer, fırtına nedeniyle selden  etkilenen ve elektriği kesilen Fransız grup Arkema'nın sahibi olduğu organik  peroksit fabrikasında patlama ihtimaline karşı üç kilometrelik bir alanın  boşaltılması emrini verdi.
 
Kasırgaların maliyeti
 
Bu arada, Moody's Analytics'in yaptığı tahmine göre, Harvey'nin  güneydoğu Teksas'da 51 ila 75 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açtı.
 
Ulusal Kasırga Merkezi'nin hesaplamasına göre, 2005'teki Katrina  Kasırgası 108 milyar dolarlık bir zarara neden oldu. Bu konudaki bir çok  hesaplamada zarar 150 milyar doların üzerinde gösterildi. Kuzey Teksas  Üniversitesi Profesörü Bernard Weinstein'e göre, Katrina Kasırgası'nın ABD  ekonomisine zararı 250 milyar doları buldu.
 
650 binden fazla evi tahrip eden ve 8 milyon abonenin elektriklerin  kesilmesine neden olan 2012'deki Sandy Kasırgası'nın verdiği zarar  50 milyar  dolar olarak hesaplanmıştı. 2008'deki Ike Kasırgası 29,5 milyar dolarlık,  2011'deki Irene Kasırgası da 15,8 milyar dolarlık ekonomik zarara sebep olmuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim