Reformistlere yakınlığıyla bilinen Şark gazetesinde yayımlanan makalesinde Hermidasbavend, Suriye sorunun çözümü sürecinde rolü olan Türkiye, ABD, Rusya ve İran'ın durumunu değerlendirdi.

ÇARPICI AÇIKLAMA

Türkiye'nin Suriye sorununun çözümü konusunda Rusya'yla muhalifler arasında özel bir arabulucu yeri edindiğini belirten Hermidasbavend yazısında, "Rusya'nın tüm çabası Suriye'de zafer kazanmaktır. Bu zaferin ABD ile anlaşarak olmasını önemsiyor. Türkiye bu konuda aracılık yapıyor. Sonuç olarak Rusya, ABD ve Türkiye'nin Suriye'deki rolü belirginleştikçe, İran kenarda kalacaktır." ifadelerine yer verdi.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yakınlaşması bölgede Rusya'nın gücünü arttırıyor. Bu yakınlaşma İran'ın ekonomik yönden güçlenmesine faydalı olacak mı?" sorusunu soran Hermidasbavend bunun "uzak bir ihtimal" olduğunu belirtti.

İRAN'A YAPTIRIMLAR

"Eğer Rusya, İran'ı bir araç olarak kullanmazsa ülkede yabancı yatırım gerçekleştiren ülkelerin önünde gelebilir." değerlendirmesinde bulunan Hermidasbavend makalesinde, "ABD, İran için yeni yaptırımlar uygulamaya koydu. Yatırım yapmak isteyen ülkelere de yaptırım getirmeye devam edecek. Avrupa ülkelerinin ABD ile büyük çaplı ilişkileri bulunuyor. Her ne kadar ABD'nin bu yaptırımlarından rahatsız olsalar da, çaresiz ABD'ye boyun eğmek zorunda" olduklarını aktardı.

Bu çerçevede nükleer anlaşmadan sonra İran'da beklenen yabancı yatırım ve teknoloji transferinin gerçekleşmeyeceğini öngören Hermidasbavend, ABD'nin İran hakkındaki sert politikalarına devam etmesi durumunda, Avrupa ülkelerinin de ABD'ye tabi olarak İran'a yatırım yapmaktan kaçınacaklarını belirtti.

İran'ın ekonomik sorunlarını çözme konusunda dış yatırım sorununu çözmesinin Suriye krizindeki tutumuna bağlı olduğunu ifade eden eski diplomat Hermidasbavend, "Eğer ABD ile Rusya, Suriye krizinin çözümü noktasındaki yaklaşımları ABD'nin İran'a bakışını iyileştirecek yönde gelişirse, İran'ın Avrupa ülkelerinden beklediği teknoloji transferi ve yabancı sermaye girişi mümkün olacaktır. Aksi takdirde İran'da sorunlar devam edecektir." bilgisini paylaştı.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim