Hollanda, Bosna savaşı sırasında yaşanan Sırpların Srebrenitsa katliamına yardım ettiklerini itiraf etti. Daha önce de Endonezya'yı işgal edip uzun yıllar sömürerek burada katliamlar yapan Hollanda, bu itirafı ile birlikte batıda yeni bir sürecin açılmasına yol açabilir. Hollanda'nın itirafı İtalya, Fransa, Almanya, ABD, Portekiz, İspanya, Danimarka, Belçika, Rusya ve İngiltere'nin Libya, Cezayir, Mısır, Hindistan,  Kırım, Filipinler, Somali, Mali, Ruanda gibi Afrika ve Asya ülkeleri, SSCB'nin işgali altındaki ülkeler ile parçalanan Osmanlı topraklarında yaptığı soykırım ve katliamlarını akla getirdi.

BATI'NIN KORUDUĞU SIRP KASAPLAR MÜSLÜMAN KATLİAMI YAPTI

1900'lerin başında 1. Dünya Savaşı ile Osmanlıyı parçalayıp Müslüman coğrafyada terör estiren Batı, 20. asrın son katliamını da Bosna'da yine Müslümanlara karşı yaptı. 10 bin sivil, başta Hollandalı olmak üzere eli kanlı Sırp kasaplar tarafından katledildi.

KATLİAMDAN 22 YIL SONRA GELEN “KISMİ” İTİRAF

Hollanda'da Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşanan katliamdan 22 yıl sonra Hollanda'nın suçunu kısmen de olsa itiraf etti. 10 bin kişinin şehit edilmesini görmeyip sadece öldürülen 300 Boşnak erkeğin ölümünü değerlendiren Hollanda mahkemesi, Hollanda hükümetinin "kısmen sorumlu" olduğuna hükmetti. Lahey Temyiz Mahkemesi, 2014'te bölge mahkemesi tarafından verilen Boşnak erkeklerin ölümünden Hollanda hükümetinin kısmen suçlu olduğu kararını onadı. Mahkeme başkanı, Hollanda askerlerinin 300 Boşnağın Sırp katillere teslim edilerek "hayatta kalma şanslarının" ellerinden alındığını bildirdi. Mahkeme ayrıca, kurban yakınlarının talep ettiği tazminatın yüzde 30'unun karşılanacağına karar verdi.

ŞEHİT ANALARI HOLLANDA'NIN YAKASINI BIRAKMADI

Srebrenitsa Aeleri Derneğinin Hollanda aleyhine 2007 yılında açtığı davanın sonucunda Lahey Bölge Mahkemesi, 2014 yılında, Srebrenitsa'nın işgali sırasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak'ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı kısmen suçlu bulmuştu. Kararın ardından Srebrenitsalı kurban yakınlarının avukatı Semir Guzin karardan memnun olmadıklarını yasal çerçeve içerisinde kararı temyize götüreceklerini söylemişti.

AVRUPA, “SOYKIRIMCI” OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te eli kanlı Sırp General Ratko Mladiç'in başında olduğu Sırp birliklerince işgal edildiğinde, BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlere sığınan çok sayıda Boşnak, Hollandalı askerler tarafından Sırplar'a teslim edilmişti. Sırplar'a teslim edilen Boşnaklar'ın önemli kısmı götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmişti. Srebrenitsa'da yaşananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi.

CUMHURBAŞKANI "BİZ HOLLANDA'YI SREBRNİTSA'DAN TANIRIZ" DEMİŞTİ

Recep Tayyip Erdoğan, "Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrnitsa katliamından tanırız. Onların karakterinin, cibiliyetinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnak'ı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Kimse bize medeniyet dersi vermesin. Bu milletin anlı aktır ama onların anlı kapkaradır." demişti.

HOLLANDA BAŞBAKANI "SREBRENİTSA KATLİAMİ YALAN" DEMİŞTİ

Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı konuşmada Hollanda'yı hedef alan ve katliamlara göz yumduklarını belirten sözleri için; "Erdoğan'ın Srebrenitsa iddiası iğrenç bir tarihi yalan" ifadelerini kullanmıştı. Mahkemenin verdiği bu kararla Erdoğan'ın haklılığı ortaya çıkmış oldu.

Yeni Söz

Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da... Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da...

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim