Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da... Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da...
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA) ABD'de Washington, Boston, Seattle, Los Angeles ve New York kentlerinin de aralarında bulunduğu birçok kentte binlerce kadın kırmızıya bürünerek sokaklara döküldü. Bazı okul ve iş yerleri kendiliğinden kadın çalışanlarına izin verirken, binlerce kadın 'Kadınsız Bir Gün' eylemi nedeniyle işe gitmedi.

New York'ta Trump Tower yakınlarında bir araya gelen binlerce kadınlar, her türlü şiddete, cinsel tacize, ayrımcılığa, düşük ücrete ve iş güvensizliği baskılarına boyun eğmeyeceklerini anlatan konuşmalar yaptı. Konuşmalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara, göçmenlere ve sığınmacılara karşı izlediği politikalar da eleştirildi.

Uluslararası Kadın Direnişi tarafından düzenlenen 'Kadınsız Bir Gün' eyleminde, kadınlar sevgi ve fedakarlığın simgesi olan kırmızı renkte giysi ya da takılara büründü. Bazı erkekler de kırmızı renkli giysilerle kadınlara destek verdi. ABD'de çalışan nüfusun yarısını oluşturan, ev harcamalarının yüzde 73'ünü yapan kadınlar 8 Mart Kadınlar Günü'nde alış veriş yapmaktan da uzak durdu. Alışveriş yapanlar ise kadın işletmecilerin sahibi olduğu işyerlerinden alış veriş yapmayı yeğledi.

13 kadın gözaltına alındı

New York'ta protesto eylemlerinin ardından yürüyerek Trump Uluslararası Hotel Tower'a yürüyen binlerce kadın eylemlerini burada da sürdürdü. Bir grup kadın, yol ortasına oturarak yaya ve araç trafiğini engelledi. New York polisinin uyarılarına karşın eylemlerini sürdüren kadınlardan 13'ü polis tarafından gözaltına alındı.

Uluslararası Kadın Direnişi, dünya çapında kadınlara ve hükümetlere seslendiği çağrıda, "Biz, dünyanın dört bir yanından kadınlar, bize yönelen fiili, maddi ve manevi şiddetten bıktık. Buna daha fazla baş eğmeyeceğiz. Hükümetlerin kadın düşmanı söylemlerden vazgeçip bizlerin güvenliği; kürtaj hakkı da içinde olmak üzere sağlık haklarına özgürce erişimi; tecavüz, aile içi şiddet ve giderek artan kadına yönelik şiddet durumlarında faillerin ağır suçla cezalandırılması gibi konularda somut adımlar atmaya başlamalarını ve istiyoruz. Biyolojik özelliklerimiz bir yana, öncelikle hepimiz birer insanız ve unutmayalım ki 2017 yılındayız.

Biz kadınlar, bilinçli vatandaşlar olarak, dünyanın bir bunalım döneminden geçtiğini biliyor ve bunun mağduru olmayı reddediyoruz. Ülkelerimizi yönetenler olarak, bu göreve yaraşır olgunlukta olduğunuzu kanıtlayın, içtenlikle, barışçıl bir biçimde bize zarar vermeden dünyanın sorunlarıyla yüzleşin. Bizler, dünyanın kadınları olarak; bize yönelik şiddeti engellemek için bir an önce etkili önlemler almazsanız dünya çapında dayanışmayla birleşecek ve greve gideceğiz. Dünya nüfusunun yarısından fazlasını bizler oluşturuyoruz ve gücün bizde olduğunu biliyoruz. Dünyada yaşamın devamının kadınların kararlarına bağlı olduğunu unutmayın" dendi.

İtalya'da 'Kadınsız Bir Gün' eylemi

Esma ÇAKIR/ROMA-8 Mart,(DHA) - Washington merkezli uluslararası 'Women's March' örgütünün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle başlattığı 'Kadınsız Bir Gün' küresel eylem çağrısı birçok ülke gibi İtalya da karşılık buldu. Ülke genelinde birçok şehirde binlerce kadın ve kadın hakları savunucusu erkek meydanlara inerek cinsiyet eşitsizliği, kadına şiddet ve kadın cinayetlerini protesto etti.

Özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışan çoğu kadın, çeşitli sendikaların da desteğiyle ekonomik etki yaratmak için bir günlük iş bırakmaya da giderek, küresel greve katıldı. Başkent Roma'daki eylemi, adında kadın cinayetlerine atfı barındıran 'Non Una Di Meno (Bir Kadın Daha Eksik Değil)' hareketi organize etti. 'Bizim hayatımız değerli değilse, biz de grev yaparız' ve 'Her türlü ayrımcılığa karşıyız' yazılı dövizler taşıyan kadınlar, kentin sembollerinden olan tarihi amfitiyatro Kolezyum'um önünden başlayan yürüyüşlerini Trastevere semtinde sonlandırdı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kortejde çok sayıda erkek de yer aldı. Bazı erkekler, pembe başta olmak üzere renkli peruklar takarak kadınlara destek oldu.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 8 Mart dolayısıyla yaptığı bir açıklamada kadın cinayetlerine de değinerek, bunun trajik ve huzur bozucu acil bir sosyal durum olduğunu söyledi.

Öte yandan İtalya'da son 10 yıl içinde yaklaşık 1800 kadın öldürüldü. Bunların yüzde 72'si aile bireyleri ya da eski sevgilisi ile eşi tarafından öldürülen kadınlar oluşturuyor.

Kaynak: DHA

Editör: TE Bilisim