Osmanlı imparatorluğunun yaşamını ekranlara getiren ve dünyada en çok konuşulan diziler arasında yer alan Diriliş dizisi, Afganistan’da ‘Qiyam’ adıyla biliniyor. Afganistan’ın yerel televizyon kanallarında 2016 yılının başından beri yayınlanan Diriliş dizisi, haftada bir gece yayınlanıyor ve üç televizyon kanalı bu diziyi yerel dilde çevirerek seyircilerine sunuyor. Diziyi kaçıran halk ise teknolojiden faydalanıp cep telefonu, laptop ve değişik elektronik cihazlarla izliyor. Başkent Kabil’in şehir merkezine yer alan ufak bir dükkan, CD, DVD ve nostaljik müzik kasetlerinin yanı sıra, Diriliş dizisini de müşterilerine satıyor. Dükkanın sahibi, her hafta Diriliş dizisinin yeni bölümlerini uydu cihazından kayıt ederek hem Türkçe hem de yerel dillerde Afgan kanallardan indirerek müşterilerine satıyor.

Dükkan sahibi, İHA’ya yaptığı açıklamada ‘’Diriliş, Ertuğrul’un buradaki yerel ismi Qiyam. Bu dizinin müşterisi çok. Türkmen ve Özbek kökenli vatandaşımız, Türkçe versiyonunu istiyor ve diğer müşterilerimiz ise Farsça’ya çevrilen versiyonu alıyorlar. Müşteriler, cep telefonlarına, laptoplarına ve diğer elektronik cihazlarına aktarılmasını istiyorlar’’ diye konuştu.

Öte yandan, Türk bayrağı da, son zamanlarda Afgan halkının da gönlünde yer aldı. Dolmuşlar, taksiler ve otobüsler üzerine görünen Türk bayrağı, Türkiye sevgisini gösteriyor. Cadde kenarında araba aksesuarı satışını yapan Niaz Muhammad, son zamanlarda Türkiye bayrağının satışından mutlu. ‘’Afgan halkı Türk dizilerini çok seviyor ve izliyor. Biz de Müslümanız, Türk halkı da. Türkiye bayrağının görünüşü de güzel, halkı da iyi. Çoğu satışımı, bu bayrak üzerinden yapıyorum’’ dedi.

Sultan Faizy
 

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim