Musul'da köşeye sıkışan terör örgütü DAEŞ, kimyasal silah kullandı. Uluslararası Kızılhaç Örgütü, havan saldırısıyla atılan bomba nedeniyle 12 kişinin yaralandığını duyurdu.

Yaralılardan beşi çocuk, ikisi kadın. Hastanede tedavi altına alınan hastalarda ciltte kabarma, gözlerde kırmızılık, kaşınma, kusma ve öksürme gibi belirtiler saptandı.

KIZILHAÇ: KİMYASAL MADDE

Saldırının gerçekleştiği yere iki farklı havan saldırısı düzenlendi, ardından kötü bir kimyasal koku yayıldı. Kızılhaç Orta Doğu sorumlusu Robert Mardini, semptomların 'güçlü bir kimyasal maddeyi' işaret ettiğini söyledi.

ABD ÖNCEDEN UYARMIŞTI

17 Ekim'de başlayan büyük Musul operasyonuna savaş uçaklarıyla destek veren ABD, daha önce yaptığı açıklamada DAEŞ'in sülfür veya hardal gazlarını kullanabileceğini belirtmişti.

Terör örgütü, 2014-2016 arasında Suriye ve Irak'ta en az 52 kez kimyasal silahla saldırı düzenledi. Bunların 19'u Musul çevresindeydi.

SON 400 METRE

Irak'ın en büyük ikinci kentinin doğu yakası 100 günde DAEŞ'Den temizlenmişti, 19 Şubat'ta ise Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleleri kurtarmak için operasyona başlandı.

Batı yakasında son olarak ordu birlikleri valilik binalarına 400 metre kadar yaklaştı. Keskin nişancı teröristlerin ateş açtığı ve havan topu saldırıları düzenlediği Vadi El Hacer mahallesi de DAEŞ'den geri alındı.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇLAR HER YERDE

DAEŞ teröristleri ise, bomba yüklü araçları patlatarak veya evlere patlayıcı tuzaklayarak askerlerin ilerleyişini engellemeye çalışıyor. Çatışmalardan kaçan Musul sakinlerinden Ömer Sabr Hüseyin, Associated Press (AP) haber ajansına her bir sokakta dört veya beş bomba yüklenmiş araç bulunduğunu söyledi.

ÖLÜMDEN KAÇIŞ

Musul'da şimdiye kadar evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısı 273 bin. Son iki haftada batı yakasındaki mahallelerden kaçanlar ise 30 bine yakın. Özellikle güneybatı mahallelerde yaşayanlar akın akın güvenli bölgelere kaçıyor.

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim