Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak olan Federal Meclis seçimleri öncesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve SPD'nin adayı Martin Schulz, “Das TV-Duell” adlı televizyon programında karşı karşıya geldi. Yaklaşık 97 dakika süren tartışma programında iki lider sık sık Türkiye'yi konuştu. İki liderin konuşmasında ortak nokta ise Türkiye'ye yönelik yaptırım sözleri oldu.

Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da... Haydi, Gurbetçiler, FormuLaz Almanya'da...

Merkel: “Kapıyı kapatan biz mi olacağız, yoksa Türkiye mi olacak bunu göreceğiz”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de cezaevlerindeki Alman vatandaşlarının özgürlüklerine kavuşabilmeleri için çaba gösterdiklerini vurguladı. Merkel, Türkiye'nin hızla tüm demokratik alışkanlıklardan uzaklaştığını iddia ederek, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'nın kredilerinin de incelendiğini de hatırlattı. Merkel, AB üyelik görüşmelerinin şu an için devam etmediğine ve Türkiye ile müzakerelerin ancak AB üyelerinin onayıyla sona erdirilebileceğine belirtti. Merkel, "Kapıyı kapatan biz mi olacağız yoksa Türkiye mi olacak, bunu göreceğiz" şeklinde konuştu.

“Mülteciler konusunda, Türkiye'ye destek verilmeli”

Merkel, 2015 yılında Avrupa’da yaşanan mülteci krizi ile ilgili olarak da Schulz'un "bazı konularda hatalar yapıldı" şeklindeki suçlamalarına yanıt verdi. Türkiye’de 3 milyon mülteci olduğunu ve onlara destek verilmesi gerektiğini ifade ederek Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının da krize doğru bir yanıt olduğunu savundu. Merkel mülteci anlaşmasını savunarak, "Daha önce olduğu gibi bunun hâlâ doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

Merkel: “İslam anayasal çerçevede Almanya'ya ait”

'İslam Almanya'ya ait mi' sorusuna da Merkel, "İslam’ın Almanya'ya ait olduğu" cümlesine karşı çıkan insanların kuşkularını da anlayışla karşıladığını ifade etti. Merkel, camilerde ne yapıldığının daha iyi denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Kabul edemeyeceğimiz şeyler olursa camileri kapatabilmeliyiz" şeklinde konuştu.

Schulz: “Başbakan olursam müzakereleri keserim”

SPD Genel Başkanı ve Başbakan Adayı Martin Schulz ise başbakan olduğunda Türkiye ile AB üyelik müzakerelerini sona erdireceğini söyledi. Bugüne kadar Türkiye'nin AB'ye üyeliğini savunduğunu, Türkiye'nin tavırlarından dolayı başka çaresinin kalmadığını ifade etti. SPD'li başbakan adayı Türkiye'ye üyelik müzakereleri çerçevesinde ödenen mali yardımların da dondurulması gerektiğini söyledi. Schulz, İslam Almanya'ya ait mi sorusuna da "İslam, diğer dinler gibi ülkemize entegre olmuş bir dindir" dedi.

TV anketinde Merkel önde

Alman birinci kanalı ARD, Merkel ve Schulz arasındaki tartışmayı bin izleyiciye sordu. Yapılan televizyon anketinde, seyircinin yüzde 86’sı Schulz'u daha çok tartışma canlısı olarak yorumladı. Yüzde 55'i Merkel'i daha inandırıcı, güvenilir ve programını daha iyi argümanla savunduğunu düşünüyor. Schulz sadece yüzde 35 oranında kaldı.

Muhalefet partilerinden eleştiri

Çoğunluk Merkel'in bu tartışmadan başarılı çıktığı görüşünde hemfikir olurken, muhalefet partileri de sosyal medya üzerinden, tartışma programını acı çektiren 90 dakika olarak yorumladılar. Programda eğitim, iş gücü piyasası ve aile gibi konulara ise vakit yetersizliği dolayısı ile konuşulamaması muhalefet partilerinin eleştiri okları arasında yer aldı. Almanya'nın önde gelen yazar ve siyasi yorumcuları da tartışma programında Merkel'in, daha etkin olduğu görüşünde. Alman medyası, Schulz'un Merkel karşısında pasif kaldığı görüşünde.

Seçimlere 3 hafta kala, televizyondaki tartışma programının etkili olacağı ifade ediliyor. Canlı olarak 4 televizyon kanalı üzerinden yayınlanan programı milyonlarca kişinin izlediği de belirtildi.

Mustafa Tığlı

Kaynak: IHA

Editör: TE Bilisim