ABD'nin Florida eyaletinde iki siyahı öldüren beyaz Amerikalı, cinayetten 30 yıl sonra idam edildi. 53 yaşındaki Mark Asay'ın idamı, tutuklu bulunduğu Railford'daki eyalet hapishanesinde ABD'de ilk kez kullanılan zehirli iğneyle gerçekleştirildi.

Florida'da idamın yasallaştığı 1976'dan bu yana, ilk kez bir beyaz Amerikalı siyah cinayeti işlediği gerekçesiyle idam edilmiş oldu.

ABD Yüksek Mahkemesi, Perşembe günü öğleden sonra idam için yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Bu son kararın ardından infaz işlemi gerçekleşti.

İdam cezasının uygulanması sırasında cezaevi dışında toplanan bir grup, dua etti.

Beyaz Amerikalıların üstünlüğünü savunan motifler ve gamalı haç dövmeleri taşıyan Asay, 1987'de Jacksonville kentinde iki siyah Amerikalıyı öldürmüştü. Kasten cinayetten idama mahkum edilen Asay, o tarihten bu yana Florida'da idam edileceği günü bekliyordu.

Eyalette daha önce 20'den fazla siyah ABD'li beyazları öldürmekten idam edilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Asay'ın infazı nedeniyle eyalet yönetimini kınayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Mark Asay için çok geç ama Florida'nın bir defalık ve herkes için idam cezasına son vererek hala tarihin doğru tarafında olma şansı bulunuyor" denildi.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim