Alptekin ;yaptığı açıklamada müzikal anlamda Laz Müziği hakkında kendisinin de dahil olduğu  öz eleştiri yaptığını,eskiden laz kültürü içinde yaşamaya çalışırken karma bir kültür içinde büyüdüğünü,yaklaşık yarım asır önce çocukken abim Engin Alptekin ile sürekli lazca konuşurduk çünkü köyde büyüdüğümüz için evimizde 3 babaanne vardı ve sürekli lazca konuşurduk,çarşıya indiğimizde topluma karıştığımızda lazca konuşmak yasak değildi ama ayıp olarak karşılanırdı lazca konuşamazdık ve bizlerde böyle bir ortamda büyüdük.

Ardeşen'de asker uğurlama gecesi

Eleştirilere 'beni salın' yanıtını veren Hande Erçel'den yeni hamle! Oyunculuğu sildi... Eleştirilere 'beni salın' yanıtını veren Hande Erçel'den yeni hamle! Oyunculuğu sildi...

“LAZCA KONUŞURKEN YARDIMCI KELİME İLE KONUŞUYORUZ”

Bizim resmi dilimiz Türkçedir hangi şive ile olursa olsun muhakkak Türkçe’yi iyi bilip konuşmalıyız kelime hazinemiz geniş olmalıdır.Bizim bide ana dilimiz var Lazca,günümüzde Lazcayı konuşurken maalesef yardımcı kelimeler “Türkçe,Rumca” olmadan konuşmuyoruz

“ABİM ENGİN ALPTEKİN BESTELERİ İLE İLK LAZCA KASETİMİZİ YAPTIK”

Ben ilk Lazca müzüğini Rize Fındıklılı ismini hatırlayamadığım bir abimizin 45’lık plaktan duydum,ilk Lazca Müziğini dinlerken Lazcanın yasak bir dilmiş,suçmuş,kabahatmış gibi görürdük.Daha sonra Rize Pazarlı sanatçı abimiz Turgut Yamakoğlu,Rize Ardeşen’den Ali Gültekin,Annesi Artvin Arhavili olan Erkan Ocaklı sanatçılardan esinlenerek abim Engin Alptekin’de ilk Lazca şiirini yazdık ve Lazca duygularımız kabardı içimizde.1993 yılında Rize Pazar’dan Cinan Plak sahibi Zihni Cinan tarafından genellikle Engin Alptekin tarafından lazca beste  ağırlıklı ilk kasetimizi  yaptık. O dönemde rahmetli Artvin Hopalı Kazım Koyuncu tarafından 1994 yılında “Zuğaşi Berepe” adlı rap tarzında kaset yaptı ve beste ağırlıklı güzel Lazca Müzikler yaptı.

“TOPLAM 100 KELİME İLE LAZCA KONUŞUYORUZ”

Alptekin;başta şahsımında olduğu eksikliğimiz var,maalesef kendi okuduğum lazca müziklerde içerisinde birçok Türkçe kelimelerde var.Günümüzde Lazca besteler yapıp müzik yapan birçok genç arkadaşımız var ve onlarda kendisinin gibi geçmişte yaptığı gibi Lazca’yı tam olarak kullanamıyorlar ,çünkü yardımcı kelimeler hep Türkçe.Hal böyle ilken zaten az Lazca konuştuğumuzdan toplasak 100 kelime lazca biliyor ve konuşuyoruz.Kendisinin yakşık “25” çeyrek asırdır gurbette kaldığını,Lazca sohbetlerinde dilinin dönmediğini konuşmaya konuşmaya cümle kurmakta sıkıntı çektiğini,nezamanki memleketime geldim Lazcayı tekrardan söktüğünü söyledi.

MÜZİĞE ADANMIŞ 25 YILLIK BİR ÖMÜR: AYHAN ALPTEKİN | PATİKAA

“GENÇLERE LAZCA MÜZİĞİ KONUŞUNDA ÖNERİM”

Günümüzde Lazca beste,müzik yapan gençlere önerim sürekli araştırsınlar kelime hazinelerini genişletsinler .Kendisin halen kafasına bir Lazca kelime takıldığında araştırmacı oğlu Gökhan Alptekin’i veya babasını arayı bilgi aldığını söyledi.

YELPAZEYİ AÇMAMAIZ LAZCA KONUSUNDA KELİME HAZİNEMİZİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

Sürekli Lazca müziklerde dikkat edin hep aynı kelimeler var,BU Gürcistan’da yaşayan Megrel müziğindede var onlarda o bölgenin kültürü etkisinde kalmışlar,melodiler çok güzel ama ezgiler hep aynı.Öz eleştiri yapıyorum ben dahil olmak üzere maalesef.60’şa merdiven dayadım ama yinede araştırıyorum.

 Alptekin son olarak Lazca’nın ve Laz Müziğinin yavaş yavaş,lime lime eridiğini kelimelerin yok olduğunu söyleyerek beste yaparken Lazca düşünerek beste yapıp oşekilde şiir yazmak lazım dedi.

HABER: NECO YARICI-TURKLAZ.COM

Editör: TE Bilisim