Dyt. Kübra Öztürk, et tüketiminin arttığı kurban bayramında sağlıklı bir bayram için nasıl beslenilmesi gerektiğini belirtti.

Kırmızı et, yanlış beslenme nedeniyle en çok şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi sağlık problemi olanları etkilemekte. Özellikle kırmızı et tüketim miktarının ve sıklığının artığı kurban bayramında, taze kesilmiş etlerin bekletilmeden hızlı tüketilmesi önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmakta. Bu konuda uyarılarda bulunan Dyt. Kübra Öztürk, bayram sonrası hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşamamak için kurban etinin iyice dinlendirilmesi 1 günden önce tüketilmemesi gerektiğinin önemini anlattı. Öztürk: “Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerekir. Ölüm sertliği olarak adlandırılan sertliğin geçmesi için 24 saat beklemesi gerekir. Taze kesilmiş etin pişmesi zordur, hazımsızlık oluşturabilir. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.” ifadesini kullandı.

Sakatat tüketimine dikkat

Et ve hamurlu yiyeceklerin tüketiminin kurban bayramında artması ve buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalmasının mide ve bağırsaklarda önemli sorunlar yaratabileceğine belirtip önemini anlatan Dyt. Kübra Öztürk, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi problemleri olanların az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini anlattı. Özellikle kelle, paça, ciğer gibi sakatatların kolesterol içeriği yüksek olduğu için tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Öztürk, şu uyarılarda bulundu: “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Aynı zamanda kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.”

Etleri saklama ve pişirme yöntemleri sağlıklı yapılmalı

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında uyarılarda bulunan Dyt. Kübra Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

Etler küçük parçalara ayrılarak, temiz buzdolabı poşeti ile buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir.

Etlerin çözünmesi buzdolabının alt bölmesinde sağlanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından önemlidir.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih etmeyin.

Kavurma, kızartma gibi yağlı etler tüketilmemelidir.

Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklenmemeli, et kendi yağıyla pişirilmelidir.

Şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim