Günlük hayatımızda adını sıkça duyduğumuz bir tanım olarak karşımıza çıkıyor. Kanserin şimdilerde bu kadar kendinden söz ettirmesiyle birlikte bundan korunmak isteyen kişiler de ne yapılması gerektiğine ilişkin bilgilere ulaşmak istiyor. Kanserden korunmak için ne yapılmasına gerektiğine dair tüm önemli detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz. 

Kanserden korunmak için siz değerli okuyucularımız için sıraladığımız altın kurallar şimdi haberimizde…

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN!

->İlk olarak tütün ve sigara ürünlerinden uzak durun: Sigara ve tütün ürünlerinin tüketimi önemli kanser olaylarının meydana gelmesinde aktif rol oynamaktadır. Bu nedenle sigara ve tütün ürünlerini özellikle tüketmemeniz ve kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. 

Sigaranın içerisindeki birbirinden zararlı kimyasallar sebebiyle, kanserden ölümlerin yüzde 30'u, akciğer kanseri vakalarının % 87'i sigara yüzünden meydana gelmektedir. Ayrıca sigara; ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açmaktadır.

->Stresle başa çıkmak: Kanserin oluşumunda stres faktörü kimi kanser türlerinde oldukça tetikleyici olabilmektedir. Bu nedenle stresten mümkün olduğunca uzak bir yaşam sürülmelidir. Kanserin oluşumunu dolaylı olarak etkileyeceğinden stresi azaltmak ya da yok etmek adına çeşitli yöntemler uygulanmalı, gerekirse bu konuda destek alınmalıdır. 

->Sağlıklı beslenin; Kanserden korunmak için sağlıklı beslenmenin yeri ayrıdır. Yağ oranı düşük gıdalar tüketmek ve şeker miktarını dengelemek başlıca yapılması gerekenler arasındadır. Bununla birlikte, kanser riskini artıran gıdalardan uzak durmak ve kanserle savaşan gıdalar tüketmek son derece önemlidir. Tuz tüketiminde de dikkatli davranılması gerekir, günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir. Son olarak günde 2-2,5 litre su içilmesi ihmal edilmemesi gereken konular arasındadır.

->Egzersiz yapmak; Kanserden korunmak için günlük yapacağınız egzersizler sizin için oldukça faydalı olacaktır. Günde en az 30 dakika egzersiz yapmak bile meme, bağırsak, rahim ve prostat kanserinin daha az görülmesini sağlayacaktır. Bu nedenle egzersizi yaşamınızın bir parçası haline getirin.

->Alkol tüketiminden uzak durmak: Alkol kullanan kişilerde ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin meydana gelme riski artmaktadır. Bu nedenle kanserden korunmak için alkol tüketiminden olabildiğince uzak durun.

->Kilo dengesini korumak: Kanserden korunmak isteyen kişiler için bir diğer altın kural yediklerimize ve içtiklerimize dikkat edip kilo dengesini korumaktadır. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkilidir. 

Kilo vermek ile kanser birbiriyle doğru orantılıdır, bu doğrultuda kilo vermek kanser riskini giderek azaltmaktadır.

->Radyasyondan uzak durun: Radyasyona maruz kalmak kanseri tetikleyen ve oluşumunu destekleyen en önemli faktörler arasındadır. Güneş ışığına yani ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserine yol açmaktadır. Uzun süre solaryuma girmek de kanser riskini artırmaktadır. Yaz aylarında 11.00- 16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından uzak kalınmalı ve koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim