Birbiri ile iyi geçinmesi gereken iki organımız olan tiroit bezi ve kalp arasındaki ilişkide, genellikle tiroit bezinin oyunbozanlığı önemli rol oynuyor. Tiroit bezinden kaynaklanan sorunlar vaktinde tedavi edilmediğinde kalpte büyüme ve geri dönüşü olmayan kalp yetersizliğine de neden olabiliyor.

Tiroit bezi salgıladığı hormonlar ile metabolizmamızı kontrol eder. T3 ve T4 adı verilen bu hormonlar az salgılanıyorsa hipotiroidi, çok salgılanıyorsa hipertiroidi’den söz ederiz.
Hipotiroidinin kalbe etkisi ile kalp hızında yavaşlama ve kalbin kasılma gücünde azalma gibi durumlar gözlenebilir. Farklı derecelerde gözlenen bu yavaşlama kalbin çalışmasını önemli ölçüde etkileyerek kalp blokları ile beraber de seyredebilir. 

Kalp yetmezliğine yol açabilir!

İftar sofralarını sakın çorbasız terk etmeyin! Faydaları saymakla bitmiyor... İftar sofralarını sakın çorbasız terk etmeyin! Faydaları saymakla bitmiyor...

Esas görevi kanı tüm vücuda pompalamak olan kalpte kasılma gücünün azalması ile kalp yetersizliği başlayabilir. Ateroskleroz (damar sertliği) oluşumunda ise hipotiroidiye bağlı yükselen kolesterol, LDL, homosistein ve hCRP seviyelerinin rolü büyüktür. Ek olarak hipertansiyon gelişebilir. Kalbi çevreleyen zarlar arasında sıvı birikebilir ve kasılmasını olumsuz etkiler. Bu tablo eğer tedavi edilmezse zamanla kalpte büyüme ile seyreden geri dönüşü olmayan ciddi kalp yetersizliğine neden olabilir.

Kalbin atış hızında artış görülür.

Hipertiroidinin kalpte görülen en önemli belirtisi çarpıntıdır. Devamlı olarak sanki çok koşmuş veya heyecanlanmışsınız gibi kalbiniz hızlı atmaya başlar. Basit hareketlerde ve hafif sporda bile kalp hızında tahammülü zorlayacak seviyede artış gözlenir. Buna bağlı yorgunluk ve nefes darlığı ortaya çıkar. Kalbin bu şekilde uyarılışı ritm bozukluklarına neden olur ve tehlikeli aritmiler ortaya çıkabilir. Hipertiroidi tedavi edilmezse sonunda ileri derecede kalp yetersizliği ortaya çıkabilir.

Kalp ile ilgili bu derece önemli organ hakkında bir tetkik ve tedavi uygulanacaksa mutlaka bir endokrinolog tarafından takibi yapılmalıdır. Aynı şekilde verilecek ilaçlar hormon içerdiğinden ve kalbe olan etkisi yönünden önceden bilinen herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi mutlaka bir kardiyolog tarafından gözetim altına alınmalıdır.

 

 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim