Ağız ve diş bakımı, hamilelik sürecinde ae ve bebek sağlığı açısından oldukça önem arz ediyor.  Op. Dr. Parvana Seyidova, hamilelidöneminde ağız ve diş sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.

Her hamilelik diş kaybına yol açmıyor

Çoğu ae adayı hamilelik sürecinde diş ve diş eti sorunları ile karşılaşmakta ve bunu da genellikle hamilelik sürecine yormaktadırlar. Oysa bu dönemde bazı noktalara dikkat ederek ağız ve diş sağlığını korumak oldukça mümkün. En başta ise ae adayının kalsiyum kaynaklarını doğru tüketmesi yer almaktadır.

Süt ve sebzelerin tüketimi çok önemli

Tüm hamilelik dönemi boyunca A-C-D vitaminleri, fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler olan meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta düzenli tüketilmelidir. Hamilelik döneminde bebeğin ve aenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için ae adayının, günlük olarak 1200-1500 mg kalsiyum alması gerekir.

Bebeğin diş gelişimi de etkileniyor

Bebeğin diş gelişimi ae karnında başlamaktadır. Hamilelik süresinde bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlar. Ae bu dönemde hem kendi sağlığına hemde bebeğinin sağlığına dikkat etmelidir. Bu dönemde iyi beslenen ve yeterli ağız diş bakımı uygulayan ae adayı, ileride diş sorunları ile karşılaşmaktan kurtulabilir.

Ağız hijyeni çürük problemini önler

Hamilelik döneminde tükürükte artan asit miktarı dişlerin çürümesine yol açıyor. Hamilelikte görülen kusma sonrasında, ağız hijyenine dikkat etmemek de çürük riskini arttırmaktadır. Bunun için diş etlerinde sorun olan ae adayları ağız hijyenine mutlaka dikkat etmelidir aksi takdirde hormonal değişime bağlı olarak diş eti sorunları artar.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim