Hem sağlık açısından son derece faydalı olması hem de hazırlanışı pratik olması sebebiyle kayısı suyu en çok tercih edilen içecekler arasında yerini alıyor. Kayısının vücut için faydalarının saymakla bitmeyecek kadar çok olması nedeniyle, kayısı suyunun nasıl yapıldığı da merak konusu oluyor. Evde kolaylıkla hazırlanabilecek kayısı suyu tarifini ve kayısının faydalarından yararlanmak isteyen okuyucularımızı ilgilendirecek önemli bilgileri haberimizde derledik.

KAYISI SUYU TARİFİ:

->2 kg. Kayısı
->6 su bardağı su
->5-6 su bardağı şeker

KAYISI SUYU HAZIRLANIŞI:

->Kayısıları bol suda yıkayarak çekirdeklerini çıkarın.

->Tencereye alın, üzerini geçecek şekilde su ile doldurun.

->Kayısılar yumuşayana dek iyice pişirin.

->Blender ile püre haline getirin.

->Ardından şekerini de ilave ederek tekrar ocağa koyun.

->Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika daha kaynatın.

->Ara ara karıştırın.

->Ardından ocaktan indirin ve cam şişelere kayısı suyunu doldurun.

->Ağzını kapatarak mutfak tezgahına ters bir şekilde şişeleri dizin.

->Kavanozların üzerine bir havlu örtebilirsiniz.

->Soğudukları zaman şişeleri düz çevirip buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

KAYISI SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

->Kayısı suyu, kalsiyum ve demir bileşenleri açısından oldukça zengindir. İşte bu nedenle hamile kadınlara ve küçük çocuklara çokça tavsiye edilir. 

->Kayısı kalorisi düşük diyet lif açısından zengindir. Bu özelliği kilo vermeye yardımcı olur.

->Kayısı yüksek oranda A vitamini içerdiğinden görme gücünü iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

->Kayısı kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bütün bunların yanında kayısı çekirdeği kanserle mücadelede çok etkili bir bileşen olan B17 içermektedir.

->Özellikle ritmi (kalp atım düzensizliği) gibi kalple ilgili sorunlardan şikayetçi insanlar için gerekli olan potasyum karbonatça zengindir. 

->İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. 

->Kayısıyı cilt sağlığı için faydalı kılan B, A ve, C vitaminleridir ve likopen açısından mükemmel bir kaynaktır.

->Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar 

->Kayısının sağlığa faydaları arasında, yüksek oranda magnezyum ve fosfor içermesinden dolayı, beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi de yer alır.

->Safra bezlerini temizler, böbrekleri çalıştırır.

->C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar açısından zengin olduğu için kayısı, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Bu antioksidanlar, böylece kalp krizi riskini en aza indirmek ve kalp sağlığının korumak için, kötü kolesterolü (LDL) düşürür.

->Kayısı içerdiği zengin demir sayesinde anemi hastalığının ve aneminin neden olduğu diğer hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynamaktadır. Kanda biriken zararlı maddelerin atılımını sağlayarak kanın temizlenmesine yardımcı olur.

->Kayısı kemik oluşumu ve gelişimi için çok önemli olan, kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Böylece, kayısı tüketimi kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur ve kemik ile ilgili oluşabilecek sorunları önler.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim