Kömürlü diş macunu, zeytinyağıyla ağız çalkalama, muz kabuğu, portakal kabuğu... Bu yöntemler gerçekten diş beyazlatma ve ağız sağlığında işe yarıyor mu? Woman's Day'e konuşan kozmetik diş hekimi Dr. Luke Cronin açıkladı.

Kömürlü diş macunu

İddia: Dişlerdeki lekeleri temizliyor ve dişleri beyazlatıyor.

Doğrusu: Pek çok kişi kömürlü diş macunun beyazlatma konusunda mucizeler yarattığını söylese de Dr. Luke Cronin, bu kişisel bakım trendini benimsemenin taraftarı değil. Çünkü aktif kömürün dişlere faydalı olduğuna dair pek fazla delil söz konusu değil. Üstelik dişleri ve diş etlerini aşındırabilir.

Bitkisel yağ

İddia: Birkaç kaşık bitkisel yağı ağza alıp ağız temizliğinde kullanmak ağız sağlığını geliştiriyor.

Doğrusu: Bitkisel yağ ile ağız temizleme ayurvedik bir yöntem. Yönteme göre ağza alınan yağla 20 dakika gargara yapılıyor. Antibakteriyel özelliği olan yağların ağızdaki bakterileri temizlediği düşünülüyor.

Dr. Cronin yöntemin bir yan etkisi olmadığını kabul ediyor ancak ağız sağlığında mucizeler yaratmayacağını söylüyor.

Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler

Meyve kabukları

İddia: Dişleri muz veya portakal gibi meyvelerin kabuklarıyla ovalamak diş fırçasına alternatif olabilir.

Doğrusu: Dr. Cronin bu yönteminde etkili olduğunu düşünmüyor. İşe yaradığına dair klinik bir delil olmasa da bir zararı olmayacağını ekliyor. Ancak portakal ve limon kabuğuna karşı uyarıyor: "Muz kabuğunun bir zararı yok fakat portakal ve limon asidik içeriğe sahip olduğu için diş minesine zarar verebilir."

 

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim