Bahar aylarının en güzel meyvelerinden çileği bol bol tüketiyoruz. Çilek yapraklarının da çöp olduğunu düşünüp çoğu zaman atıyoruz. Ancak çilek yaprağı en az çileğin kendisi kadar faydalı.

Kuru yahut yaş halinden yapılan çay ile tüketildiği takdirde pek çok rahatsızlığa şifa olabiliyor. Çilek yaprağı çayı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor. İşte, çilek yaprağının saymakla bitmeyecek faydaları;

-Tam bir bağırsak dostu olan çilek yaprağı bağırsak iltihabı, bağırsak kurtları, bağırsak gazları ve kabızlığa karşı birebirdir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir.

-Vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.

-Böbreklerin çalışmasını düzenler ve kum, taş dökmeye yardımcı olur. Ancak, içerisinde bulunan potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir. Bu nedenle böbrek hastalarının doktora danışarak tüketmeleri gerekmektedir.

-Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

-Tansiyon yüksekliğine iyi gelir.

-Antioksidan özelliği olan çilek yaprağı kanı temizler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Gırtlak kanserinde karşı korur.

-Diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit sayesinde kalp hastalıklarına iyi gelir aynı zamanda kolesterolü kontrol altına alır.

-Çile yaprağından hazırlanacak su ile gargara yapıldığı takdirde ağız yaralarına iyi gelir.

-Sarılığı tedavi eder.

-Uyumayı kolaylaştırır, stres için birebirdir.

Çilek Yaprağı nasıl tüketilir?

Çilek yaprağı yaş haliyle ve ya kuru haliyle beraber çay halinde hazırlanarak tüketilebilir. Yaş halini tercih edenlerin kaynayan suya birkaç yaprak atması yeterli olacaktır. 5 dakika kadar demlenen çay rahatlıkla içilebilir.

Kuru halini tercih edenlerin ise 300 gram çilek yaprağı ve kökünü 1 gece ıslatarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içmeleri gerekmektedir. Çilek yaprağı çaı, tarçın ve balla tatlandırılabilir.

Ayrıca hazırlanan çilek yaprağı çayı ile yapılan gargara ağız yaralarına iyi gelecektir.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim