Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaş çay üretiminde nitratlı gübrenin satışının yasaklanmasıyla organik gübre kullanımına geçişin kademeli yapılacağını ve bu yıl 200 bin dekar alanda uygulanacak olan organik gübre kullanımının 2018 yılında zorunlu olacağını kaydederek, organik gübre kullanımından doğacak ürün kaybının bir bölümünün hazineden karşılacağını söyledi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaklaşık 20 gün önce Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Rize Milletvekilleri, Ziraat Odası temsilcileri, Çaykur yetkilileri ve Rize STK temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda çay tarımında kullanılan kimyasal gübre kullanımına son verilmesi kararının uygulanması ve üretici kayıplarının da telafi edilmesi için çözüm yollarının görüşüldüğü hatırlatmasında bulunarak, kesinlikle organik gübreye karşı olmadıklarını fakat üreticinin de organik gübre kullanımından doğacak zararlarına da göz yummayacaklarını kaydetti.

organik-gubre-toplantisi-ankara-2.jpg

Organik gübre kullanımından yana olduklarını ve organik gübre kullanımına bir itirazları bulunmadığını kaydeden Paliç, organik gübre kullanımı nedeniyle ürün kaybı yaşayacak çay üreticisinin kaybının da devlet tarafından karşılanmasını istediklerini ifade ederek, Bakan Çelik’in bunu kabul ettiğini ve kaybın bir bölümünün hazine tarafından karşılanacağı müjdesini verdiğini belirterek, “Organikten yanayız, organiğe bir itirazımız yok fakat organikte bizim bugüne kadar yaptığımız denemelerde ürün kaybının yaşandığı gözlemlenmiştir. 5-6 yıldır organiğe geçen yerlerde yaptığımız gözetlemelerde çok miktarda ürün kaybı yaşanıyor ve bu ürün kaybı yüzde 50’leri buluyor. Ziraat Odası olarak bu kaybın çay üreticilerine yüklenmesine karşıyız. Bizim talebimiz bu kaybı devletimizin üstlenmesi ve üreticilerimizin yaşayacağı ürün kaybını devletimiz tarafından karşılanmasıdır. Ankara’daki toplantıda Sayın Bakanımız Faruk Çelik Beye durumu arz ettik. Sayın Bakanımıza çay üreticilerimizin yaşayacağı kayıptan dolayı üreticiye ödeme yapılması gerektiğini ilettik, Sayın Bakanımız da bunu kabul etti. Ancak şu an bu miktar ya da oran konusunda net bir şey söyleyemem. Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın Bakanımız bizleri anlayışla karşıladı. Kendilerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

organik-gubre-toplantisi-ankara-3.jpg

Bakanlık yetkililerinin Rize’ye gelerek bazı inceleme ve denemelerde bulunacağını kaydeden Oda Başkanı Nevzat Paliç, organik gübre kullanımında bu yıl kademeli geçişin olacağını ifade ederek, "Bu yıl 200 bin dekarlık alanda organik gübre kullanımına geçiş yapılacak. 2018’de ise tüm bölgelerde organiğe geçilecek. Organik gübre kullanımı konusunda üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve zarar görmemesi için programlar yapılmalı ve yayınlara yer verilmeli. Rize Ziraat Odası olarak bizler üzerimize düşeni yapacağız. Oda olarak her daim üreticilerimizin yanındayız.” dedi.

nevzat-palic-faruk-celik-hasan-dilsiz.jpg

Rize Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Dilsiz ise çay tarımında tamamen organik gübre kullanımına geçiş yapılmasının bir devrim olduğunu ifade ederek, organik gübre kullanımına geçişi desteklediklerini ancak ürün kaybı yaşayacak çay üreticisinin yaşayacağı ürün kaybının; destekleme ve budama ödemeleri gibi hazine müsteşarlığı tarafından karşılanması gerektiğini ve üreticinin zararının hazineden desteklenmesini istediklerini kaydetti.

organik-gubre-toplantisi-ankara-1.jpg

Editör: TE Bilisim