Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi  Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Türkiye’nin en büyük Tatlı Su Balığı Müzesine sahip bulunduklarını belirterek, müzenin kapılarını ziyaretçilere açtıklarını ifade etti.

Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı

Müzenin Türkiye’deki en geniş ve en kapsamlı müze olduğunu ve Tatlı Su Balığı Müzesi`nin kurulmasına 2003 yılında başlandığını, Türkiye`nin bütün akarsularında çok kapsamlı bir örnekleme çalışması yürüttüklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Cemalettin Şahin, “Müzede 332 tatlı su balığı, 30 omurgasız 60 deniz balığı ve 3 türde suya bağlı memeli bulunmaktadır” ifadesinde bulunarak şunları kaydetti:  Müzede var olan türlerin 140 tanesi Türkiye için endemik olan türlerdir. Müzemizde Prof. Dr.  Davut Turan ve ekibi tarafından tanımlanan 30 yeni tür bulunmaktadır. Müzemiz aynı zamanda ulusal ve uluslar arası çalışmalar yapan kişilere de hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra su ürünleri sektörüne de hizmet vermektedir. Özellikle ilk ve orta öğretimde öğrenim gören öğrencilerimiz burada su ürünlerini tanıma açısından da önemli veriler öğrenmektedir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi özellikle son 10 yılda alt yapısını mevcut su ürünleri fakültelerine göre daha üst düzeye çıkarmıştır. Bu bağlamda fakültemizde bulunan akademik personel bu alt yapıyla birlikte bilimsel alanda oldukça önemli adımlar atmıştır. Dolayısıyla bu müzenin oluşumunda alt yapı ve akademik yapı büyük katkı sağlamıştır. Özellikle iç su balıklarımız Türkiye’nin tüm bölgelerinde bulunmakta. Deniz balıklarımız ise Karadeniz bölgesi ağırlıklı olmak üzere diğer bölgelerimizden de bulunmaktadır.” dedi.

turkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(2).jpg

Müzeyi gezmek isteyen vatandaşların ziyaret günü ve saatini belirleyerek Su Ürünleri Fakültesine başvuruda bulunmalarının yeterli olacağını kaydeden Şahin, müzemiz özellikle öğrencilerin ve akademik çalışma yapan vatandaşların dikkatini çektiğini ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ise yaptığı açıklamada müzede dünya faunasına kazandırılmış 30 yeni tür olduğunu, bunlardan 9’unun alabalık türü diğerlerinin çoğunun ise sazangiller türüne bağlı balıklar olduğunu belirterek, “Alabalık türünde toplamda zaten Türkiye’de 12 tür var. Bunların 9 tanesi fakültemiz tarafından tanımlanmış. Bu gerçekten çok ciddi bir oran. Bu bağlamda fakültemiz yeni tür tanımlama anlamında Türkiye’de açık ara birinci düzeydedir. Ulusal ve uluslar arası çok önemli bilim insanlarını biz burada ağırlıyoruz. Onlarda buradan hayranlıkla bahsediyorlar. Özellikle burada gördüğünüz yeni türler dünyada sadece bu müzede var. Bu türler başka hiçbir yerde olmadığı için bu türlerle ilgili yapılacak çalışmalarda ilgili bilim adamlarının buraya gelip bu örnekleri incelemesi gerekiyor. O yüzden son derece önemli ve özellikli kılan bulunan bu yeni türlerdir.” şeklinde konuştu.

turkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(5).jpg

turkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(7).jpgturkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(8).jpgturkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(9).jpgturkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(4).jpg

turkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(1).jpgturkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(3).jpgturkiye’nin-en-buyuk-balik-muzesi--rize’de-(6).jpg

Editör: TE Bilisim