Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu 2019 Yılı ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı.

RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, 2019’da Rize’de 49 ülkeye 106 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “2019 yılı içerisinde Rize’de 106 firmamız ihracat gerçekleştirmiştir. İhracatçı firmalarımız toplamda 49 ülkeye ihracat yapmış olup en çok ülkeye ihracat yapan üyemiz 26 ülke ile Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)’dur. Çayın dışında AB ülkeleri ve Çin’e bakır madeni ihracatı, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan’a bu ürünleri, yaş sebze ve meyve, inşaat ve tekstil ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiştir” dedi.

EN FAZLA İHRACAT MADENCİLİKTE!

Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı Rize'de AVM'de Bıçaklama Olayı: 1 Yaralı

Rize’den en fazla ihracatın Çin’e gerçekleştirildiğini, en fazla ihracat gerçekleştiren sektörün ise madencilik olduğunu kaydeden Karamehmetoğlu, “Toplam ihracat rakamları dikkate alınarak yapılan sıralamada ilk beş ülkeyi, Çin, Bulgaristan, Gürcistan, Rusya ve Belçika olarak sıralayabiliriz.

Sektörel bazda değerlendirme yaptığımızda ilk sırayı %60 ile Madencilik, ikinci sırayı ise %14 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, üçüncü sırayı ise %10,7 ile Yaş Sebze ve Meyve ihracatı ve Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohum ihracatı almıştır. Bunların ardından dördüncü olarak %4,6 ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri almaktadır. Tekstil ve Hammaddeleri, Hazır giyim ve Konfeksiyon, Mobilya ve kâğıt ürünleri, Çimento Cam ve Seramik, Toprak Ürünleri ve Demir ve Demir Dışı Metaller ise İlimiz ihracatının %10,6’sını oluşturmaktadır” diye konuştu.

ÇAY İTHAL EDİLEN ÜLKELER: KENYA, SRİ LANKA…

Rize’nin en fazla çay ürünlerini ithal ettiğini Karamehmetoğlu, şöyle devam etti: “İlimiz ithalatını değerlendirecek olursak, 2019 yılında yeşil çay, siyah çay, bitkisel çaylar, taş kömürü ithalatı yapıldığı görülmektedir. İlimizde ithalat yapılan ülkeler ise kömür ithalatı yapılan Rusya’nın ardından, çay ithalatı yapılan Sri Lanka, Kenya, Vietnam, Endonezya, İran, Çin ve Almanya gelmektedir. 2019 yılı toplam ithalatı ise 63 milyon 422 bin 114 $ olarak gerçeklemiştir. Bu rakam 2018 yılında 66 milyon 795 bin 363 $ olarak gerçekleşmiştir.

Tüm bu bilgiler ışığında ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında son dört yılda belirli bir gelişme gözlemlenmesine karşın yaşanan ekonomik sıkışmanın henüz tam anlamıyla aşılmadığını da gözler önüne sermektedir. Bu itibarla özellikle uzun yıllar verdiğimiz mücadelenin ardından hayata geçirdiğimiz Organize Sanayi Bölgesinin daha aktif bir şekilde çalışması ve ikinci etabın da faaliyete geçirilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etmek isterim. Bölgemizde doğal güzelliklere zarar vermeden belirli bir sınır dâhilinde katma değeri yüksek doğa dostu ve dış ticarete katkı sağlayacak sanayii tesisleri kurmak gerekliliği doğrultusunda çalışmalarımızı paydaşlarımızla birlikte sürdürmekteyiz. Bunun yanı sıra ilimizde bu çerçevede yatırım yapmak isteyen üyelerimiz için uygun zeminin oluşturulması adına da her platformda mücadelemizi vermekteyiz. Bu kapsamda Odamız bünyesinde kurmuş olduğumuz İhracat Destek Ofisimiz ile ihracat yapan ve yapmak isteyen tüm üyelerimize hizmet vermekteyiz. Bölgenin kalkınması demek, hepimizin refah içerisinde geleceğe güvenle bakması demektir. Bunu de hep birlikte başaracağımıza inanıyor kamuoyuna saygılar sunuyorum.”

Editör: TE Bilisim