Sağlık Bakanlığı ve TÜİK tarafından ülke genelinde başlatılan Kovid-19 Toplum Tarama Çalışması kapsamında Rize il genelinde rastgele belirlenecek 1281 hanede 15-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak test çalışmalarının ilk gününde yaklaşık 200 haneye Kovid-19 test uygulaması yapıldı.

Rize'de sağlık ekipleri, il genelinde 15 - 21 Haziran tarihleri arasında 30 ekiple gerçekleştirilecek tarama çalışmalarında rastgele belirlenen 1281 haneye giderek, kişilerin rızası dahilinde PCR olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yapacak.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) ülke genelinde başlatılan Kovid-19 Toplum Tarama Çalışması kapsamında Rize il genelinde de müdürlüğe bağlı filyasyon ekiplerinin tespit edilen adreslere giderek kişilerin rızası doğrultusunda Kovid-19 testi yapmaya başladığı bildirilerek, “Kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi bilgiler ayrı ayrı raporlanacak.” Denildi.

Çaykur Rizespor, Milli Arayı Rize’de Geçirecek Çaykur Rizespor, Milli Arayı Rize’de Geçirecek

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, kentte bin 281 hanede test çalışmalarına başlandığını kaydetti.

Bir doktor ve hemşireden oluşan sağlık ekipleriyle TÜİK tarafından rastgele belirlenen hanelere gidilerek test yapıldığını belirten Tepe, "Yapılan çalışmayla ilgili hane halkı bilgilendirilmekte ve rızaları alınmaktadır. Belirlenen kişiden yönergeye uygun olarak PCR testi aktif hastalığı hem de ELİSA testi için antikor testi uyguluyoruz. Alınan kan ve sürüntü örnekleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinde bulunan laboratuvarımıza gönderiliyor. Vatandaşlarımız, yapılan test sonuçlarını bir gün sonra e-Nabız üzerinden öğrenebilecekler." Dedi.

Tepe, TÜİK tarafından rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen hanelere ulaşan filyasyon ekiplerinin aileden olumlu yanıt alınması ile işleme başladığını kaydederek, “Testi kabul eden vatandaşların T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri alındıktan sonra onam alınması ile hazırlanan anket sorularını yöneltiyor. Alınan cevaplar, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) mobil uygulamasına kaydedilerek veriler toplanıyor.” diye konuştu.

Tepe, koronavirüs ile mücadeledeki başarıların sürmesi ve gelecek dönemdeki hazırlıkları planlamak amacıyla yürütülen çalışmada, vatandaşların örnek almak için gelen kişilerin sağlık çalışanı olup olmadıklarından emin olmaları için kimliklerini kontrol etmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunarak, bu çalışmaya gönüllü olmalarının temennisinde bulundu.

rize’de-koronavirus-tespitine-yonelik-toplum-tarama-calismasi-basladi-(2).jpgrize’de-koronavirus-tespitine-yonelik-toplum-tarama-calismasi-basladi-(1).jpgrize’de-koronavirus-tespitine-yonelik-toplum-tarama-calismasi-basladi-(3).jpg

Editör: TE Bilisim