Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi bölgemizde çok sevilen ve kendine has tadıyla ülkemizde nam salan kokulu karaüzüm sofralık olarak çokça tüketildiği gibi geleneksel olarak kömesi ve pekmezi de yapılmaktadır. Coğrafi işaretli ürünümüz pepeçuranın da hammaddesidir. Bölgemizde yıllardan beri üretimi yapılan kokulu kara üzümün birçok çeşidi de ilimizde üretilmektedir." denildi.

Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler

Açıklamada, son yıllarda aşırı yağış ve yüksek nemden kaynaklı bağlarda oluşan paslanmanın üretim rekoltesi ve kaliteyi olumsuz etkilediği belirtilerek, "Yapılan seleksiyon ve ıslah çalışmalarıyla bölgemizde yüksek kalite ve verim elde edilebilecek, rengi beyazdan kırmızıya kadar birçok çeşit geliştirilmiştir. Bu çeşitlerin yaygınlaştırılmasına yönelik İl Müdürlüğümüzce çeşitli projelerin hazırlığı devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Kokulu Karaüzüm
Bilimsel adı 'vitis labruska' ya da 'isabella' üzümüdür. Doğu Karadeniz'de ise bu çeşide ait birçok alt varyeteleri mevcut olup hâlihazırda üretimi devam etmektedir.

Rize'de yaygın olarak 'favli üzüm' olarak adlandırılan, reçellik olarak kullanılabilen bir üzüm türünün de iki tipi üretilmektedir. Ayrıca rengi pembe olan, aroma ve tat olarak da diğer kokulu üzümlerden ayrılan 'pembe üzüm ile Rize'de Tilfara" diye adlandırılan nispeten ince ve ekşimsi tadıyla kokulu üzüm çeşitleri de üretilmektedir. 

Editör: TE Bilisim