Tekgıda-İş Sendikası ile Ünilever Lipton Çay Fabrikaları arasında gerçekleştirilen 17. Dönem toplu sözleşme sürecinde bir anlaşma sağlanamayınca Lipton'un Ardeşen, Fındıklı ve Arhavi Çay Fabrikalarında çalışan işçiler greve girme kararı aldı.

"Saçma Sapan Rakamlar"
Tekgıda-İş Sendikası lipton Şube Yönetimi adına yapılan açıklamada, sözkonusu müzakere toplantılarında Ünilever yetkililerinin yüzde  10.58'lik bir teklifte bulunduğu ifade edilerek teklif, "saçma sapan rakamlar" olarak nitelendirildi.

İşçilerin 4 ay çalışıp 8 ay boş kaldıklarının vurgulandığı açıklamada 4 aylık maaşın 12 aya yayıldığında ortaya asgari ücretin de altında kalan bir para çıktığı ve bu para ile ailelerini geçindirmekte zorlandıkları belirtildi.

"Yetkililer Bize Yalan Söyledi"
Açıklamada emek hırsızlığının yapıldığı ifade edilerek "Biz Lipton çalışanları bu hastalık döneminde, fabriklarda ve sahada çalışan arkadaşlarımız eksik kadrolarla bu kazandığı paranın yarısını istemedik sadece alnımızdan dökülen terin karşılığını istedik.  Bu durum adaletli değil adil değil. Yine Lipton fabrikalarımızda çalışmakta olup kronik hastalığa yakalanmış arkadaşlarımız var, işe çağrılmadılar. Tek suçları kronik hastalığa yakalanmaları. Bu kronik olan kardeşlerimiz maddi anlamda çok büyük sıkıntılar çekmekte ve başka bir yerde de çalışamamaktadırlar. Ünilever şirket yetkilileri şöyle demiştir bizlere, biz bu kronik hastaların maaşlarını ödeyecez deyip bizlere yalan söylemişlerdir" denildi.

6 Ekim 2020 Günü Saat 08:00'da
Emeklerinin karşılığının bu rakamlar olmadığı ifade edilen açıklamada, sendikal hakların kullanılarak Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve yönetim kararı ile 6 Ekim 2020 günü sabah 08.00'da greve çıkma kararının alındığı belirtildi. 

Alınan bu kararın ardından şirket içerisinden çalışanlara baskı yapılarak grev oylamasına zorlandığı aktarılan açıklamada şirket yetkililerin yasa gereği suç işlediği ve çalışanları bölmeye çalıştıkları dile getirildi. 

"Fabrikanın Hiç Ürünün Çıkmasında İzin Vermeyeceğiz"
Her ne olursa olsun Lipton çalışanlarının birlik ve beraberliğini bozmaya kalkanlara müsaade edilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada "Birlik beraberlik içerisinde çıkıp grevimizi yapacağız. Emeğimizin karşılığını alana kadar fabrikaların önünde bekleyeceğiz ve fabrikanın hiç ürünün çıkmasında izin vermeyeceğiz" denildi.

Editör: TE Bilisim