02.03.2021 tarih ve 31411 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye ile Azerbaycan arasında tercihli ticaret anlaşması uyarınca Azerbaycan'dan "sıfır gümrük vergisiyle" ithal edilecek ürünler arasında çayında olmasına bir tepki de İYİ Parti Rize İl Başkanı Avukat Ayşegül Akyıldız Özyanık'tan geldi. 'Rize’de çay mı bitti, çay tarlalarını mı sökeceğiz, Çaykur`un depoları mı boşaldı? 300 ton kuru çaya muhtaç kaldık' diyen Başkan Özyanık: "02.03.2021 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan kararla; Azerbaycan`dan 300 ton kuru çay ithalatı serbest bırakılmıştır.

Bölge üretiminde önemli bir yere sahip olan Rize çayının, dünya üzerinde de önemli bir yere sahip olan ülkemizde Türk çayını dünya pazarlarına açma ve bu yolla bölgemizdeki kalkınmayı hızlandırmak gerekirken, Çaykur`un ve özel sektör depolarımızın kuru çayla dolu olduğu bir dönemde muafiyet tanınarak Azerbaycan`dan çay ithalatı gerçekleştirilmesi kabul edilemez. 

Şimdi yetkililere sormak istiyorum.

-Rize’de çay mı bitti, çay tarlalarını mı sökeceğiz, Çaykur`un depoları mı boşaldı?

300 ton kuru çaya muhtaç kaldık.

Çayımızın dünya pazarlarında rekabet etmesini ve pazarlanmasını sağlamak yerine 300 ton kuru çayın ithalatının serbest bırakılması Ankara’da bu kadar Rizeli seçilmişlerin ve bürokratların olduğu yerde çay üreticisinin ve çayımızın bir kez daha yalnız bırakılmasını üzülerek takip ediyoruz.

Yetkililerden “Biz bize yeteriz.” “Çayımız sahipsiz değildir.” söylemleri yerine harekete geçmelerini gerçekten çayımıza sahip çıkmalarını bekliyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim