Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası Genel Başkanı (GIDA-İŞ) Seyit Aslan, Çaykur'da 2. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 31.12.2016 tarihinde son bulduğunu ve yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecinin 1 Ocak itibarıyla başladığını kaydederek, “Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile iki dönemdir yetkili sendika olarak masaya oturan Öz Gıda-İş sendikası, Çaykur'da bir kez daha yetkili sendika olarak masaya oturacaktır.  Geçmiş iki dönemde yaşanan TİS sürecini Çaykur işçilerinin ve kamuoyunun vicdanına bırakarak yeni dönemle ilgili düşüncelerimizi tüm Çaykur işçileri, üreticileri ve Karadeniz halkıyla paylaşmak istiyoruz.” dedi.

SORUNLAR KATLANARAK DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz iki dönem Toplu İş Sözleşmesinin işçilerin ekonomik kayıplarını karşılamadığını kaydeden Aslan, verilen sözlerin tutulmadığını, artan hayat pahalılığı ve zamların işçilerin ücretlerini kar gibi erittiğini ifade ederek, “Yıllardır kangren haline gelen mevsimlik işçilerin kadro sorunu çözülmemiştir. Çaykur'da taşeron uygulamaları giderek artmakta, çalışma koşulları ağırlaşmaktadır. Bazı fabrikalarda hizmet alım yoluna gidilerek, kimi hizmetler özelleştirilmiştir. Çay toplama sezonunda Genel Müdürlük eksperlere ve farklı görev alan mühendislere angarya çalışmayı dayatmaktadır. İşçilerin çalışma alanlarına ulaşması ayrı bir eziyete dönüşmektedir. Fabrikalar arası sürgün ve zorunlu çalıştırma devam etmektedir. Kadro yetersizliği nedeniyle, kadrolu işçilere görevleri dışında işler dayatılmakta ve zorla yaptırılmaktadır. Bütün bu sorunlar katlanarak devam ederken, yeniden Toplu İş Sözleşmesi süreci gelip kapıya dayanmıştır.” diye konuştu.

TİS SÜRECİ ŞEFFAF VE AÇIKLIK İÇİNDE YÜRÜTÜLMELİ

Aslan, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: “Bu güne kadar yapılan TİS süreçleri işçiden koparılmış ve işçinin iradesi dışında gerçekleştirilmiştir. Öz Gıda-İş sendikasının geleneğinde işçiye sormak ve onlarla beraber TİS hazırlamak ne yazık ki yoktur.  Ama biz bir kez daha şunları hatırlatmak isteriz. Toplu İş Sözleşmesi taslağı, tüm işçilerin katılımı ile işçilerle birlikte hazırlanmalıdır, toplu iş sözleşmesinin tüm görüşmelerini açık ve aleni olarak ortaya koymalı, işyeri baş temsilcileri görüşmelere katılmalıdır. Toplu İş Sözleşmesi süreci şeffaf, açıklık içinde işçilerle paylaşılmalı, her süreçle ilgili işçilere bilgi verilmelidir. Taslak Çaykur işçilerinin uzun süren mahkemeler sonrasında ve iki dönemdir yapılan sözleşmelerdeki kayıplarının karşılayacak bir ücret artışı ile hazırlanmalıdır.

Yeni dönem Toplu İş Sözleşmesinde sosyal yardımlar Türkiye’de her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları göz önüne alınarak yükseltilmelidir. İş ilişkileri son bulan ve kesilen mevsimlik işçilerin sigorta emeklilik primleri işçilerin kadro sorunu çözülene kadar işveren tarafından ödemesi sürdürülmeli ve Toplu İş Sözleşmesi taslağında güvenceye alınmalıdır. Öz Gıda-İş sendikası böyle bir süreci işletir ve işçilerle paylaştığı koşullarda hiç bir ön yargı içinde olmadan TİS sürecinin başarılı ve işçilerin kazanımıyla sonuçlanması için başta üyelerimiz ve sendikamız olmak üzere sürecin bize yüklediği sorumlulukları yerine getireceğiz. Yeni TİS sürecinde işçilerin kazanımlar elde etmesi için mücadeleyi sürdüreceğiz ve tüm Çaykur işçilerinin birliğini sağlaması için çalışacağız”

Editör: TE Bilisim