ACELE ETMEYİN FİYAT DÜŞMESİN
Yaş çay kampanyası ikinci sürgün döneminin sürdüğü bu günlerde aceleci davranan üreticiler nedeniyle bazı özel sektör firmaları yaş çay taban fiyatını düşürmeye başladı. Çaykur'un ikinci sürgünde açıkladığı dekara 500 kilogram tarihi kotasına rağmen aceleci davranan üreticiler çay yaş taban fiyatının düşmesine neden oluyor. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, İkinci sürgünde bir miktar fiyat düşüşlerinin yaşandığını gördüklerini belirterek "Üreticinin sabretmesi ve acele etmemesi lazım. Ucuz fiyata çay almak isteyenlere çayını vermezse bu fiyat düşmez. Bu üreticinin davranışına bağlıdır. Biz 500 kilo kota açıkladık. Çayın tamamını alacak bir kota. Vatandaş acele eder bir an evvel kurtulayım psikolojisi ile hareket ederse sanki elindeki ateşi atar gibi o zaman fiyatlar düşer. Vatandaş sabrederse bizi beklerse biz randevu günlerinde çaylarını alıyoruz. Sonuna kadar kota dahilinde çaylarını alacağız. O zaman fiyatlar düşmez. Bizim söylediklerimizi vatandaş yaparsa fiyat düşmeyecektir." dedi.
Sütlüoğlu, Haziran ayında alınan 43 bin ton çayın bedeli olan 84 milyon 400 bin liranın perşembe gününden itibaren ödeneceğini duyurdu.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ilk sürgünle birlikte 285 bin ton çay alımına ulaştıklarını belirterek "İkinci sürgünde rekolte birinci sürgüne göre bir miktar üzerinde. Yüzde 10-15 civarında yüksek görünüyor.  Haziran ayı ödemelerini Perşembe Cuma günü planlıyoruz. Haziran 43 bin ton çay almıştık. 84 milyon 400 bin liralık ödemeyi perşembe cuma günü yapacağız." dedi.
İkinci sürgünde bir miktar fiyat düşüşlerinin yaşandığını gördüklerini ifade eden Sütlüoğlu, "Üreticinin sabretmesi ve acele etmemesi lazım. Ucuz fiyata çay almak isteyenlere çayını vermezse bu fiyat düşmez. Bu üreticinin davranışına bağlıdır. Biz 500 kilo kota açıkladık. Çayın tamamını alacak bir kota. Vatandaş acele eder bir an evvel kurtulayım psikolojisi ile hareket ederse sanki elindeki ateşi atar gibi o zaman fiyatlar düşer. Vatandaş sabrederse bizi beklerse biz randevu günlerinde çaylarını alıyoruz. Sonuna kadar kota dahilinde çaylarını alacağız. O zaman fiyatlar düşmez. Bizim söylediklerimizi vatandaş yaparsa fiyat düşmeyecektir. Şuanda ikinci sürgün döneminde ürünün yarısı toplanmış durumda. Ürünün ağırlığı alınmış durumda. Vatandaşın acele etmesini gerektirecek bir durum yok.  Bizim günlük üretim kapasitemiz belli. Ve onu alıp işliyoruz. Sonuna kadar taahhüt ettiğimiz çay miktarını alacağız. Bunu bir günde 3 günde almamız mümkün değil. İkinci sürgüne başladıktan sonra 15 gün serbest alım yaptık. 15 gün vatandaş tarlasına girmedi veya yeterince çay toplamadı. Bir anda sonradan yüklendi. Her sürgün döneminde yaşanan sıkıntıdır bu. Vatandaş bir anda tarlaya girerse o çayın tamamını alma imkanı ne Çaykur'da ne özel sektörde var. Bu yaş yaprak ve bunu saklama yeri bahçedir. Onun için üreticilerimiz acele etmesin. Düşük fiyata çaylarını vermesin."

BAKAN DEĞİŞİMİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında Faruk Çelik'in yerine göreve gelen Ahmet Eşref Fakıbaba'nın getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz yönündeki bir soruya Sütlüoğlu, şu cevabı verdi:"Bakanımız Faruk Çelik bize son derece destek veren bir isimdi. Bölge insanıydı. Son derece güzel karalar alıyordu. Biz kendilerine yaptığı hizmetler ve kararlı duruşundan dolayı teşekkür ediyoruz. Yeni bakanımız Sayın Fakıbaba'nın da bu politikalar çerçevesinde yürüyeceği kanaatindeyim. Esaslı politikalar her bakan değiştiğinde değişmez. Çünkü aynı hükümetin bakanları bunlar.  Bu nedenle genel bakanlık politikalarında değişiklik olmasını beklemek doğru değil. Fakıbaba başarılı bir kişidir. Belediye başkanlığı döneminden biliyorum. AK Parti Genel Merkezinde yerel yönetimler başkan yardımcısıyken başarılı belediye projelerine ödüller vermiştim. Fakıbaba'nın 4 projesine ödül vermiştim. Başarılı bir insandır, çalışkan birisidir. Başarılı olacağına inanıyorum. Tabii yöre insanının duyguları başkadır. Faruk Çelik beyde bölge insanı olması nedeniyle bölgeye sevgisi başkadır." dedi. 

Editör: TE Bilisim