Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da düzenlenen Kaş Geniş Katılımlı Buluşma Programı'nda AK Parti ve MHP ilçe yönetimleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, "Dolar düşmesine rağmen bu rantçılar, gübre, ilaç ve tohumda fiyatları düşürmedi. Bu rantçıları ortadan kaldırmak için çalışma yapıyoruz. Yapmaya çalıştığımız ilaç tohum gübredeki artışı indirmek, gerekli tedbirleri alacağız bunun için çalışıyoruz. İlaç ve gübrede de tanzim yapacağız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, fiyatlardaki bu artışın yine en nihayetinde çiftçiye zarar verdiğinin altını çizerek, "Birileri para kazanacak diye ekonomimize zarar veriyor. Arada enflasyon, faizler, borçlanma artar ve bizim maliyetlerimize her şeyimize yansır." dedi.

Çavuşoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Burada satılan bir ürün yüzde 300-400 artışla İstanbul ve Ankara'da satılmaya başlayınca bir kıyamet koptu. Bazıları bunun çiftçiden kaynaklandığını söylüyor, bu doğru değil. Burada 3 liraya satılan ürün büyük şehirlerde 9 liraya satılıyor. Rantçılar yapıyor. Arada 6 lira fark var. Bu fark çiftçinin cebine girmiyor, çiftçinin aldığı 3 lira. Cumhurbaşkanımız hem çiftçinin hem tüketicinin korunmasını istiyor. Aradaki rantçıyı kaldırmamız lazım. Rantçıyı kaldırmanın çiftçiye ne zararı var. Tanzim satışlarıyla birlikte İstanbul ve Ankara'da, burada 3.5 liraya satılan ürün, orada 4.5 liraya satılıyor. Aradaki rantçılar kalktığı zaman normal bir karla vatandaşlar ticaret yapıyor. Çiftçiyi de suistimal edenlerden de kurtarıyoruz. 9 liraya satanlardan kurtarıyoruz. Bizim şunda yapmaya çalıştığımız enflasyonu ortadan kaldırmak, rantçıları ortadan kaldırmak. Çiftçi kazanacak, aynı zamanda tüketici de kazıklanmayacak. Bugüne kadar çiftçinin girdi maliyetleri yüksek olmuştur. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için geçmişte KDV'yi sıfırladık. Döviz kurundaki dalgalanmaları fırsat bilerek gübre, ilaç, tohumda fiyatları yükseltildi. Dolar düşmesine rağmen bu rantçılar fiyatları düşürmedi. Bu rantçıları ortadan kaldırmak için çalışma yapıyoruz. Tarım Türkiye'nin geleceğidir. Çiftçi olmazsa Türkiye olmaz. Yapmaya çalıştığımız ilaç tohum gübredeki artışı indirmek, gerekli tedbirleri alacağız bunun için çalışıyoruz. İlaç ve gübrede de tanzim yapacağız. Bir sorun varsa bunu çözmek bizim görevimizdir.” 

Editör: TE Bilisim