Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler Rize'de Yaşlılar Haftası Kutlamaları Kapsamında Ziyaretler
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet PERTEK, Yaklaşan yaş çay bakım ve gübreleme sezonu öncesi üreticilere gübre konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan PERTEK, "Bugünlerde Ziraat Mühendisleri Odasına vatandaşlarımızın ve bazı duyarlı sivil toplum örgütlerinin bölgemizde kullanılmaya başlanan azotlu gübreler hakkında sorular yöneltmektedirler. Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür.

Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onunda beslenmeye ihtiyacı vardır. toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda verilmeli ki Faydalı ve Ekonomik olsun. 

Toprak bizi besliyor öyleyse bizde toprağı beslemeliyiz. Toprak analizlerini, topraklarda bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını belirleyerek o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını belirlemektir. Çiftçinin kafasında daima tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve Nasıl kullanılacağına dair sorular vardır.

Bu sorular,ancak Toprak analizleriyle cevap  bulabilir. Bu amaçla kurulmuş laboratuarlarda kimyasal yollarla analiz edilir. Bu analizler sonucu toprak içerisindeki bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarları ortaya konur. Böylece o toprakta yetiştirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün alınması için hangi besin maddesinin eksik olduğu bilindiğinden, topraktaki bu eksiği tamamlayacak miktarda gübrenin atılması en  doğru olanıdır. Yaklaşan gübreleme zamanları ve N25.P5.K10(Kompoze Gübre) kullanılmalı iken üreticinin  maliyetlerden dolayı ,CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Tercih ettiği görülmektedir. Üreticilerin son yıllarda tanıdığı bu gübreyi kullanırken bazı temel bilgilere sahip olmalıdır. Azot kayıpları az ve daha yararlı olmasın için, Çay bahçelerine verilen gübrenin iki aşamada gerçekleştirilmesi gerekir, %60 Mart-Nisan aylarında, %40 Birinci Sürgün hasat sonunda uygulanmalıdır.Her yıl onunda mutlaka topraklarını analız sonuçlarına göre değerlendirmelidir.
Çaylıklarımızın teknik anlamda iyi bir şekilde tesis edilemediği için kültürel tedbirlerin uygulanması zordur. Özellikle hayvan gübresi, yeşil gübre ve kompost gibi organik nitelikli gübrelerin uygulanması mümkün değildir. Bu kültürel tedbirlerin uygulanması ancak budanan çaylık alanlarında mümkün olmaktadır. Ahır gübresinin bitkiye faydalı olabilmesi için yanmış ve olgunlaşmış olması gerekir. Taze iken toprağa verilen ahır gübresinde karbon ve azot oranı yüksek olduğu için bitki bundan faydalanamaz ve bitkide azot noksanlığını ortaya çıkar. Ahır gübresinin yanması ile karbon  azot oranı düşürülmektedir. Gübre yığınlarından sızarak uzaklaşan suyun koyu renkli olması yıkanmanın en belirgin işaretidir.Gübrenin şerbeti olarak anılan bitkiye yarayışlı besin maddelerini içeren bu sıvının yıkanıp uzaklaşmasına engel olunup, kayıpların asgari düzeye indirilmesi son derece önemlidir. En önemli Konuda budanan alanlara mutlaka dekara 2,3 ton organik gübreler uygulanmalıdır. "diye açıkladı.
Editör: TE Bilisim