Gündoğdu Beldesi’nde yıllar önce inşa edilen ve zemindeki kayma nedeniyle yan yatmaya başlayan 72 daireli 3 bina ile yanındaki 24 daireli bir başka binada gün geçtikçe artan eğim korkutuyor.

    Taşlıdere Mahallesi`nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 25 yıl önce inşa edilen ve 3 bloktan oluşan 27 daireli binalar ile yanında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka bina zemininde kaymalar meydana geldi. Bazı bina sakinleri, yapıyı demir çubuklarla güçlendirmeye çalışırken, çok sayıda daire de boşaltıldı. Gün geçtikçe binalardaki eğimin artmaya başladığı bölgede birbirine bitişik olan 24 daireli binadaki eğim nedeniyle yandaki bina arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye jeoloji mühendisleri gönderdi, yapılan teknik incelemenin ardından hazırlanacak “riskli yapı” raporu ile binaların kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gündeme gelecek. Raporun henüz hazırlanmadığı ve yazım aşamasında olduğu öğrenildi.

Bina sakinlerden Baki Birben, eğimin olduğunu kabul ettiği binanın sağlam olduğunu belirterek “Burada mühendisler inceleme yaptı ve bize “bu evler yıkılırsa Rize’de ev kalmaz” dediler. Bu evler sağlamdır. Bir sorun yok.” dedi. Ruhi Birben ise “Burada tehlike diye bir şey yok. Bina sağlamdır.” dedi. Nebihan Akar ise “Bu binalar yan. Sağlam bina burada yok. Rahat değiliz ama mecbur oturuyoruz. Ben yandaki binadaydım, bu binaya geldim burası da riskli” dedi.

     BELEDİYE BAŞKANI: RİSKLİ YAPI RAPORU HAZIRLANIYOR

Gündoğdu Belediye Başkanı AK Parti`li Süleyman Yıldız, binaların bulunduğu zeminde sorun yaşandığını söyledi. Yıldız, "Bu binaların inşa edildiği tarihte zemin etüt çalışması istenmiyordu. Yani binalar zemin etüdü yapılmadan inşa edildi. Dolayısıyla zemindeki bozukluk nedeniyle binalarda yamukluk gözüküyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli yapılarlarla ilgili bir çalışma yürütüyor. Bu kapsamda jeoloji mühendisleri binaları inceledi. Hazırlayacakları raporu bakanlığa sunacaklar. Rapora göre temel ve toprak kalitesi ortaya çıkacak. Rapordan sonra kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gerekli adımlar atılacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuya el koydu. Gündoğdu Beldesinin tüzel kişiliği 30 Mart tarihinde sona ereceğinden bundan sonraki süreci Rize Belediyesi takip edecektir”

         BİNALAR SU DOLUYOR

Gündoğdu Belediyesi ile Rize Belediyesi sınırında kalan binalar da oturan Raif Birben yağmurlarla birlikte binaların altının su ve lağım suları dolduğunu söyleyerek” Rize Belediyesinden vidanjor istiyoruz, bize bizim hudutumuz değil deniyor, Gündoğdu Belediyesinin vidanjor u yok, sağlam olmayan zemin su dolumu ile birlikte daha da tehlikeli oluyor” dedi.

Editör: TE Bilisim