Rize Milletvekili Hasan Karal, 53 Rize Gazeteciler Derneği`nde Rize Havalimanı`nın son durumu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Dünyada deniz üzerinde üçüncü havalimanının Rize’de yapılacağını söyleyen Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, “Bunlardan biri Japonya’da diğer ise Ordu-Giresun Havalimanıdır. Üçüncüsü ilimizde yapılacak. Bu projenin arkasında maalesef fazla tecrübe yok. O yüzden mühendislik hatası olmadan bölge koşullarına göre bir havalimanı yapmak zorundayız. Bizim havalimanı diğer iki örneğinden daha derin bir deniz suyu derinliği üzerinde yapılacak. Ordu-Giresun havalimanının derinliği 15-20 metredir. Bizde ise derinlik 25’ten aşağıya düşmüyor. Havalimanını çok derin bir zemin dolgusu yapmak zorundayız. Aldığım bilgilere göre burayı doldurabilmemiz için 100 milyon ton dolgu taşı lazım. Yöre tabiri ile söylersek; bir Ayane Dağı kalkıp denize girmesi gerekiyor. Şöyle de bir durum var. Terminal binası da deniz üzerinde yapılacak. Ordu-Giresun Havalimanında terminal binası kara üzerinde yapıldı ve bir kısmı daha az suyun bulunduğu kıyı dolduruldu. Bizde yapılacak her şey deniz üzerinde yapılacak" diye konuştu. 



HAVALİMANININ KEŞFİ 525 TRİLYON TUTUYOR
Çed raporlarının hazırlandığını ifade eden Karal, "Bir an önce ihale aşamasına getirebilmek için çalışıyoruz. Tekrar tekrar dalga rüzgar ölçümleri yapılıyor. Burası her mevsim koşulunda hizmet verecek bir havalimanı olacak. Bu yüzden her bölge koşulları en titiz bir şekilde çeşitli ölçümler yapılıyor. Yarın bir gün büyük bir aksamaya mahal vermeyelim diye, her gün bu çalışmaları takip ediyoruz. Şu an Ulaştırma Bakanlığı’nın önünde iki tane önemli proje var bunlardan biri Rize Havalimanı biride Yozgat Havalimanı’dır. Yozgat’taki kara üzerinde yapılacak. Keşke bizde ki de kara üzerinde yapılabilseydi de şimdi daha farklı haberler sizinle paylaşabilseydim. Yaklaşık keşfi 525 trilyon lira tutuyor. Kara üzerinde yapılacak bir havalimanından beş kat daha maliyetli bir proje olacak. Bakanlığımız hiçbir hata yapmamak için çok hassas davranıyor. Bu yaz aylarında proje ve ihale aşamasında çok ciddi mesafeler alacağımızı tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim