Lazika Yayın Kollektifi tarihi bir broşürü kitaplaştırdı. Osmanlı döneminde Laz hareketinin lideri durumundaki Büyük Hasan Paşazade Laz Ahmet Tevfik’in Sapanca’da yaptığı konuşmalar ve belgeleri ‘Lazlara Hususi Ricam ve Tatihten Şanlı İki Sahife’ adıyla kitaplaştırıldı. Osmanlı’nın son dönemine ait broşür Osmanlıca olarak 18 Aralık 1918’de yayınlandı.

Yüz yıl önceki Osmanlı İstanbul’unda Laz hareketinin lideri durumundaki Ahmet Tevfik günümüz Laz aydınları ve yöre tarihçileri için yeni bir isim. Aslen Rize’nin Fındıklı ilçesi Çağlayan (Abu) köyünden olan ve 1914-1920 yılları arasında aktif olarak politik Laz hareketinin içerisinde yer alan Ahmet Tevfik, Osmanlının son dönemlerindeki Laz milliyetçilik hareketinin en etkin ismiydi. Cumhuriyetle birlikte politik hayattan çekilen Ahmet Tevfik 1959’da İstanbul’da vefat etmiş, çalışmaları ise çoktan unutulup gitmişti.

Bu kitapta Ahmet Tevfik’in Aralık 1918’de yayınladığı “Sevgili Vatandaşlarım Lazlara Ricâ-yı Mahsûsum ve Târîhten Şânlı İki Sahîfe” adlı broşürünün hem tıpkıbasımı hem de çağdaş Türkçe çevirisi yer alıyor. Bu broşür 1920’lerde atıl kalmış Laz milliyetçi hareketinin ilk ve belki de tek propagandif metnidir.

Broşürde Ahmet Tevfik, bütün dünyanın yeniden şekillendiği bir dönemde Lazları da varlıklarını ortaya koyarak hak talep etmeye ve Lazlığa sahip çıkmaya çağırıyor.

Kayseri Kocasinan'da 'Neşet Ertaş' fırtınası Kayseri Kocasinan'da 'Neşet Ertaş' fırtınası

Serap Arslan tarafından Osmanlıcadan Türkçeye çevrilerek yayınlanan kitap, Karadenizliler tarafından son günlerde en çok okunan kitaplar arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim