Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesi hedeflerinde önemli rol oynayan kuruluşların paydaşlığında düzenlenen TEKNOFEST İstanbul tanıtım toplantısında tüm paydaşların TEKNOFEST kapsamında destek verdiği çalışmalar, TEKNOFEST’in misyonu ve hedefleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

 

 

TEKNOLOJİ YARIŞMALARINA 750 TAKIM 2000’İN ÜZERİNDE YARIŞMACI KATILIYOR

Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları yine Türkiye’nin millî teknoloji hamlesi hedefinde önemli rol oynayan kuruluşlardan Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, Tübitak ve Türksat’ın paydaşlığında gerçekleştiriliyor. Aselsan, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsansız Sualtı Sistemleri ve Robotik Fetih 1453 Yarışmalarının,  Baykar Savaşan İHA, Sürü İHA, Baykar ve TAİ Yapay Zeka yarışmalarının, İGA Model Uçak, İSBAK Robotaksi ve İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışmasının, Roketsan Roket, TÜBİTAK İHA ve Türksat Model Uydu yarışmasının paydaşlığını yapıyor. 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor. Teknoloji yarışmalarına toplamda 750 takım 2000’in üzerinde yarışmacı katılıyor.

ROKET ATIŞLARI TUZ GÖLÜ’NDE…

Roketsan’ın desteğiyle düzenlenen Roket Yarışmasının roket atışları 11-14 Eylül tarihlerinde Tuz Gölünde yapılıyor. Bu yarışmaya lise, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla yapılan bu yarışma alçak ve yüksek irtifa olmak üzere 2 farklı kategoride düzenleniyor.

Bunların yanı sıra THY ana sponsorluğunda düzenlenen seyahat hackatonu’nda ise yarışmacılar 48 saat boyunca kendilerine verilen görev doğrultusunda, çözümler geliştirmeye çalışacak. 22 Eylül Cumartesi günü de gün boyunca ünlü teknoloji girişimcileri, global teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve bir kozmonotun sahne alacağı seminerler dizisi gerçekleşecek.

DÜNYA ÇAPINDA BİNLERCE HACKER YETENEKLERİNİ SERGİLEYECEK

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen HackIstanbul 2018 CTF ile Türkiye dünya çapında olağanüstü bir yarışmaya ev sahipliği yapacak. Dünyaca ünlü hackerların da aralarında bulunduğu 2000’e yakın katılımcı büyük bir mücadelenin parçası olacak. Siber güvenlik alanında en büyük otorite olarak kabul edilen APWG, ISSA ve ISACA’nın yönetim kurulu başkanlarının ana konuşmacı olarak katılacağı bu büyük mücadeleyi yerinde izlemek üzere Avrupa Birliği Siber Güvenlik Konseyi ECSO da TEKNOFEST’te yer alacak.

ANTİ-DRONE SİSTEMİNİ HACKLEMEYE ÇALIŞACAKLAR

HackIstanbul 2018 CTF (Capture the Flag) yarışması, dünya çapında yüzlerce ülkeden binlerce hackerı yeteneklerini sergilemek üzere bir araya getirecek. Yarışmacılar, uzmanların rehberliğinde, özel olarak oluşturulmuş gerçek siber saldırı ortamlarının çeşitli etaplarında tüm becerilerini sergileyerek, kendileri için hazırlanan sistemleri ele geçirmeye çalışacak. Başvuruların 6 Eylül tarihinde kapandığı yarışma 7 Eylül’de ön eleme aşamasını tamamladı. Ön elemede başarılı olan ve 9 Eylül’de CTF meydan okumasına hak kazanan ekipler arasından, 18 saat sürecek zorlu bir etap sonunda başarı sağlayan ilk 10 ekip, 22 Eylül'de TEKNOFEST'te Aselsan’ın geliştirdiği Anti-Drone Savunma Sistemi üzerinde kozlarını paylaşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal TEKNOFEST İstanbul’un tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında:  “İstanbul, devrini aşan bir teknoloji kullanılarak fethedilen ve bu özelliği nedeniyle yeni bir çağ açan şehir. Teknoloji İstanbul’un köklerinde var. İstanbul, tarihinde insanlığın ilk uçuş denemesini barındıran kadim bir şehir. Bu nedenle bütün İstanbulluları çoluk çocuk bu festivale gelmeye davet ediyorum. Gelin ki, çocuklarımız ve gençlerimiz Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olsun. Türkiye’nin başardıklarını görerek özgüven sahibi olsun. Yaklaşık 400 yıl önce Hezarfen’in galata Kulesinden Üsküdar sırtlarına uçtuğu bu şehirde, havacılık ve uzay teknolojisi adına neler yapıldığını yakından görsünler aynı zamanda denesinler. “Biz de yapabiliriz. Hem de en iyisini yapabiliriz” açıklamasında bulundu.

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında  “Türkiye’nin 30 büyük kurumu Milli Teknoloji Hamlesi hedefi doğrultusunda bir araya geldi. Güç birliği yaptı. İlk kez binlerce genç ileri teknoloji alanlarında düzenlenen yarışmalara hazırlandı. Kurumlarımız, altyapı, malzeme, seyahat katkısı gibi destekler sundular.

Çok değil birkaç sene içinde bu yarışmacıların Türkiye’nin en önemli girişimcileri olduğuna şahit olacağız. Teknoloji yarışmalarıyla, havacılık gösterileriyle, aktivitelerle TEKNOFEST bilime, teknolojiye, havacılığa ve uzaya yönelik sadece merak değil, uyandıran bir festival olacak” dedi.

Tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bugün bu toplantıyı yapmamızın en önemli nedeni Türkiye’nin yüksek katma değerli teknoloji geliştirip üretmesini sağlayacak Milli Teknoloji Hamlesidir. TEKNOFEST Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesinde çok önemli  role sahip. TEKNOFEST’te 14 farklı kategoride yarışan ülkemizin kıymetli cevherleri olan 2000 gencimiz gelecekte bu dönüşümün liderleri olacak. Diğer bir husus 7’den 70’e havacılık ve uzay özelinde teknoloji geliştirme tutkusunu tüm toplumumuza yaymak. İnsan sevdiğinin peşinden gider, havacılığı, pilot olmayı seveceğiz ki uçak yapalım, astronot olmak isteyeceğiz yıldızları seveceğiz ki uzaya çıkalım, uzay araçları yapalım. İşte TEKNOFEST   ülkemiz Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmesi yolunda gereken toplumsal seferberliğin ilk adımıdır. Medyamızın da bu konuda gerekli desteği vereceğini umuyoruz.

Sözlerime son vermeden paydaşlarımızla birlikte tam bir inanç, tek bir ruh ve gönül birliğiyle ifade etmek isterim ki; Bütün gayretlerimiz bütün bu emek. Sadece üreten değil, Ecdadı gibi göğe yönelip, Hayal kuran Araştıran, Geliştiren Ve Üreten bir Gençliğe sahip Tam Bağımsız ve Güçlü bir Türkiye için!

Festivalin diğer paydaşları arasında AA, BMC, Boğaziçi Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Demirören Medya, Gebze Teknik Üniversitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanlığı, Havelsan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Turkuvaz Medya Grubu, TRT, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk Medya ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alıyor.

SOLO TÜRK VE TÜRK YILDIZLARI NEFES KESEN GÖSTERİLERE İMZA ATACAK

Milli gururumuz Solo Türk ve Türk Yıldızları ile birlikte, Türk ve yabancı gösteri grupları festival süresince havacılık gösterileri sunacaklar. Ayrıca farklı büyüklüklere ve görevlere sahip çok sayıda özel uçak festival alanında sergilenecek. Festival alanında, belirli sayıda ziyaretçinin deneyimleyebileceği rüzgâr tüneli ve planetaryum yer alacak. Ziyaretçi deneyimi kapsamında, teknoloji şirketleri standlarında özel teknolojik ürün ve hizmetlerini ziyaretçilere sunuyor ve deneyimletiyor olacaklar. Özellikle çocuk ziyaretçilere yönelik, 3D printerlar içeren teknoloji atölyeleri ve eğitici atölyeler düzenlenecek. Ayrıca festivalin düzenleneceği dört gün boyunca ziyaretçiler için her akşam farklı bir konser verilecek.

WORLD DRONE CUP

TEKNOFEST, dünyanın en hızlılarının yarışacağı World Drone Cup’a (Dünya Drone Kupası) ev sahipliği yapacak. World Drone Cup organizasyonuna 25 ülkeden toplam 64 sporcu katılacak. Dünyada ilk defa en fazla ülkenin katıldığı yarışma rekorunu kıracak olan WDC, 250km hıza ulaşabilen drone’lar ile dünyanın en iyisini İstanbul ev sahipliğinde belirleyecek.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Drone Yarışçıları Spor Kulübü organizasyonunda meraklıları için önemli bir etkinlik olan ve özel olarak hazırlanan parkurdaki yarışlarda, pilotlar tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı dronelar ile mücadele edecekler. Hız ve manevra kabiliyeti yüksek; tamamen kullanıcının kumanda yeteneğine dayalı olarak tasarlanan araçların yer alacağı World Drone Cup’a Çin, Japonya, Brezilya, Amerika dahil toplam 25 ülkeden 64 sporcu katılacak.

Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi

Türkiye’nin startup/teknoloji girişimleri için bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik önemli bir adım olan Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Türk girişimciler ve yatırımcılarla birlikte, uluslararası teknoloji girişimlerini ve yatırımcılarını biraraya getiriyor. Take-Off, Türkiye Teknoloji

Takımı Vakfı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu desteğiyle düzenleniyor.

Beş farklı alanda başvuruların kabul edildiği Take-Off kapsamında, katılmaya hak kazanan teknoloji girişimleri, kendi kategorilerinde yer alan diğer girişimlerle yarışacak. Enerji ve Çevre Teknolojileri; Sağlık; Lojistik, Uzay Teknolojileri ve Savunma; Eğitim Teknolojileri ve Tarım ve Gıda Teknolojileri alanlarında her kategoride 40 girişim olmak üzere toplam 200 girişim yarışacak.

En başarılı 15 yabancı girişim 1 yıl boyunca İstanbul’da ücretsiz ofis desteğinin; en başarılı 10 Türk girişim ise 1 hafta boyunca Silikon Vadisi’nde StarCamp eğitimi ödülünün sahibi olacak.

Katılımın ücretsiz olduğu festival ile Türkiye'nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefleniyor.

Kaynak: HABER7.COM

Editör: TE Bilisim